h

Algemene beschouwingen

13 oktober 2010

Algemene beschouwingen

Op 5 oktober was er een bijzondere raadsvergadering waarin de Algemene Beschouwingen van de diverse partijen voorgedragen werden. Dit naar aanleiding van de begroting, die door het college in is gediend. Hieronder staat de tekst, die door Jan van Erp namens de SP werd voorgedragen.

Dit is de eerste keer dat wij de begrotingsvoorstellen van dit nieuwe college gaan bespreken. Bij de presentatie van het coalitieakkoord heeft men flink ingezet op bezuinigingen, bezuinigingen die nu nog forser worden. De Sp fractie zal ook mee moeten in de gedachtegang dat er sprake is van veel minder geld en er dus minder uitgegeven moet worden.

Wij weten ook dat wij een flink deel van die geldzorgen aan Den Haag te wijten hebben. Veel van bezuinigingsmaatregelen worden een op een op de bordjes van de gemeenten gelegd, dat wordt steeds duidelijker. Daar kunnen we hier niet veel aan doen, we moeten wel bepalen of we die bezuinigingen ook een op een willen doorgeven richting mensen en zaken die het aangaan. En hoe dat past binnen de definitie van sociaal bezuinigen.

Deze raad zal haar plaats moeten bepalen: waar gaan we snijden of krimpen of afstoten. Maar ook: waar kun je door slim te werken, te reorganiseren, hetzelfde of misschien wel meer doen voor minder geld.

De SP-fractie wil daar actief, kritisch en positief over meedenken. De komende weken zal die route bepaald moeten worden, zullen we moeten weten of en hoe we meegaan in de richting die de begrotingsvoorstellen aangeven. Ik wil u enkele gedachtes noemen die daarbij voor de SP fractie belangrijk zijn:

  • Hoofdzaak voor ons is de solidariteit tussen mensen. Concreet betekent dit dat we beleid dat de zwaksten ondersteunt zo goed en compleet mogelijk overeind willen houden. Voor ons houdt dat dus in dat als we met minder geld moeten rondkomen, degenen die meer hebben dat harder zullen voelen dan degenen die minder hebben. Graag willen we met u van gedachten wisselen over hoe om te gaan met de groeiende groep mensen die gebruik maakt van de schuldhulpverlening, met de groeiende groep werkzoekenden.
  • Daarnaast willen wij een stad die ruimte biedt aan iedereen. Investeren in cultuur, in sport, in diversiteit, in goede scholen. Kortom: in zaken die mensen de kans bieden om te zijn wie ze zijn, ongeacht huidskleur, geaardheid of woonadres. Wij realiseren ons heel goed dat niet alles wat we willen ook mogelijk is. Daarom zullen we bij iedere keuze die we maken moeten bepalen of we kiezen voor meer of minder mensen die profijt zullen hebben van onze keuze. Ons hart ligt bij de zwakkeren, maar ook bij de mensen in de wijken met hun zorgen over huis en woonomgeving, ook bij de kleine zelfstandigen in onze stad, die het hoofd boven water moeten houden, ook bij de mensen, die door de bezuinigingen de grootste moeite hebben hun werk goed te kunnen doen. Wij hopen daarbij dat we ook kunnen blijven kiezen voor het menselijke, het kleine, het unieke. En voor het grote: de solidariteit. Dat dit op een sobere manier moet, is ons duidelijk.
  • Ook willen wij een gezonde stad. Daarom hechten we aan speelruimte, aan groen, aan fietsverkeer en aan energiebewust leven. Als je thuis minder geld te besteden hebt, word je creatief en bewuster en lang niet altijd ongelukkiger. Vergeleken met het megagezin Eindhoven zou dat ook in de stad kunnen gebeuren.. We vergeten het soms, maar de crisis kan ons ook goeds brengen: bewuster in het leven staan bijvoorbeeld. Of eindelijk snappen dat onbeperkte groei niet kan, en dat we dat ook niet moeten willen.

Zoals gezegd, de komende weken gaan we debatteren over de begroting. Inzoomen wil ik vandaag nog niet. Wel een paar zaken noemen.

  • Wij lezen dat het armoedebeleid eenvoudiger en efficiënter kan, daar sluiten we ons van harte bij aan. We moeten ons wel realiseren dat daar een omslag in het denken bij hoort, zo’n omslag realiseren heeft minder met geld en veel meer met mentaliteit, met creativiteit te maken. Een voorbeeld wil ik geven: hoe is het mogelijk dat de kledingbank in onze stad pas op het laatste nippertje ruimte vindt. Is hier door de gemeente creatief meegedacht? Een omslag is volgens de SP op veel meer terreinen binnen de organisatie nodig.
  • Wij willen van gedachten wisselen over de bezuinigingen binnen de WMO. Preventie dient daarbij nadrukkelijk een rol te spelen, ook al is het effect vaak moeilijk of soms niet te meten.
  • Een Meerjaren Investerings Programma bewerkstelligt het samenbrengen en dus integraal afwegen van budgetten. We vinden dat een verstandige benaderingswijze. Daarbij hoort discipline bij het begroten en ook een oplettende gemeenteraad. Het inzetten op structurele financiering spreekt ons ook aan.
  • We hebben zorgen rond de bezuiniging op Lumens, ingrijpen in hun weerstandsvermogen lijkt ons zeer ongewenst. Lumens is een flinke welzijnsinstelling met grote verantwoordelijkheden, die ze van de gemeente gekregen heeft. Dan kan het niet zo zijn dat dezelfde gemeente het nemen van die verantwoordelijkheid vervolgens onmogelijk zou maken door een greep te doen in de reserves.
  • Wij zijn blij met de aandacht voor burgerparticipatie, maar zijn wel van mening dat het bereiken van alle burgers die je wilt horen en mee wil laten doen een moeilijke kwestie blijft. Denk bijvoorbeeld aan de vraag wat en voor wie wijkvernieuwing iets oplevert. We zijn benieuwd naar de tevredenheid van de bewoners die naar elders moesten verhuizen en kijken uit naar de evaluatie integrale wijkvernieuwing.
  • Wij willen graag eens met u van gedachten wisselen over het PIT-team en de taken waarop dit team zich zou moeten gaan focussen.
  • Wij zijn niet gelukkig met het voorstel om 13.6 miljoen uit de Endinetreserve in te zetten als frictiebudget voor de ombuigingsoperatie. Dat is erg veel geld om mee te bezuinigen. Graag horen wij van het college een reactie.
  • Tot slot hebben we moeten constateren dat een nieuwe regering Rutte die er waarschijnlijk komt, halsstarrig blijft vast houden aan de hypotheekrenteaftrek. De SP vindt het daarom niet meer dan redelijk en billijk om ook nadrukkelijk naar de relatief lage tarieven zoals de OZB te kijken.

We moeten halen waar het kan, om uit te geven waar het moet.

Mijn fractie ziet voor het overige de voorliggende begroting als gedachterichting wel zitten. We bereiden ons voor op de bespreking op meer gedetailleerder niveau.

Jan van Erp

U bent hier