h

Wethouder kondigt extra bezuinigingen aan

15 september 2010

Wethouder kondigt extra bezuinigingen aan

In een raadscommissievergadering van dinsdag 14 september kondigde wethouder Depla extra bezuinigingen aan voor de gemeente Eindhoven.

Bovenop de € 40 miljoen die in het coalitieakkoord van het huidige college was afgesproken, komt een extra van € 15 miljoen dat de gemeente moet bezuinigen. Ook wordt er al vanaf 2011 gestart met bezuinigen en niet, zoals eerder aangekondigd, in 2012.

Als reden wordt onder andere aangegeven dat er in 2011 met fikse tegenvallers rekening gehouden moet worden. Deze tegenvallers zitten onder andere in het gebied van WMO en armoedebeleid.

Bij de WMO ziet het college een groei van de vraag, onder andere door vergrijzing, en een stijging van de kosten van voorzieningen. Dit terwijl de ter beschikking gestelde budgetten door het rijk bevroren zijn.
Ook geeft het college de schuld aan de economische crisis voor een groeiend beroep op de voorzieningen in het kader van het armoedebeleid. De budgetten waren bij het WMO-beleid nog bevroren, maar voor het armoedebeleid lopen de budgetten zelfs terug.

Ik hoef mensen er niet aan te herinneren wie de schuld is aan de economische crisis. Het rijk stopt miljarden in banken en grote ondernemingen, maar geld voor het WMO- of armoedebeleid wordt bevroren of verminderd. En de nabije toekomst belooft weinig goeds vanuit Den Haag.

Binnenkort wordt door het college de begroting voor 2011 – 2014 aangeboden. De SP zal deze begroting inzien en de verwachte bezuinigingen zeer scherp beoordelen, waar nodig veroordelen en met voorstellen komen die de zwakste schouders ontlasten. We realiseren ons dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.

Ernest Maas
SP raadslid

U bent hier