h

Sporthogeschool wordt onaangenaam duur

17 september 2010

Sporthogeschool wordt onaangenaam duur

De start van bouw van de Fontys Sporthogescholen in Genneper Parken wordt 16 september “feestelijk” gevierd, maar de SP zal daar niet bij zijn. SP is er niet blij mee dat er in crisistijd nu al miljoenen extra gestoken moet worden in deze veel te dure school. En dan moet de bouw nog beginnen...

Vorig jaar maart heeft de raad met instemming van de SP het college toestemming gegeven om met de Fontys een sporthogeschool te ontwikkelen met Indoor sportaccommodaties. Aandeel gemeente: 3,45 miljoen voor de sportaccommodatie en een parkeergarage die daar nog bij zou komen. Ruim een jaar later ligt een definitief ontwerp aan de raad voor met een grotere 4e en een extra 5e zaal met klimfaciliteiten, de Plusvariant genoemd. De SP zette grote vraagtekens bij de noodzaak van die extra’s. Aandeel gemeente: opgelopen tot 6,6 miljoen plus 5,8 miljoen voor de parkeergarage die later grotendeels terugverdiend zal moeten worden door het heffen van parkeergelden bij alle sportparken.

Enkele maanden geleden hebben we in de raad met grote tegenzin in moeten stemmen met het definitieve plan voor de bouw van de hogeschool die ineens 3,3 miljoen duurder dan afgesproken bleek te gaan worden.

De SP was destijds voor de sportaccommodatie vanwege de extra voorzieningen voor de breedtesport en de mooie aanvulling op het onderwijsaanbod in Eindhoven. Maar, niet voor elke prijs en zeker niet nu er zware bezuinigingen zijn aangekondigd. De miljoenen waarmee het oorspronkelijke budget overschreden worden, kunnen we beter gebruiken voor het overeind houden van het armoedebeleid en het opvangen van de gevolgen van de crisis en bezuinigen van het rijk.

We waren onaangenaam verrast toen we ontdekten dat er geen weg terug meer was: door forse boetebepalingen die vorig jaar tussen gemeente en Fontys waren vastgelegd was er zelfs geen tijd meer om planbezuinigingen door te voeren. De bezuinigingen zouden niet opwegen tegen de boete die de gemeente dan moet betalen. Als de gemeente het project zou afblazen zou dat neerkomen op een boete van 2,4 miljoen.

Ook de meeste andere partijen voelden zich met de rug tegen de muur staan, maar steunde de SP en CDA niet met een motie om een extra voorziening te treffen voor de boete. We vonden de risico’s bijvoorbeeld van het uitlopen van de krappe bouwplanning te groot om daar over één of twee jaar midden in de bezuinigingen nog eens op een forse boete getrakteerd te worden.

Na de behandeling van de Kadernota is er wel een motie met grote meerderheid aangenomen die moet voorkomen dat de raad nog eens met zo’n grote budgetoverschrijdingen en boetes vastgezet wordt.

We hebben die motie van harte ondersteund.

Jan van Erp
SP raadslid

Reactie toevoegen

U bent hier