h

Raad van State - procedure tegen milieuvergunning Air Liquide

31 augustus 2010

Raad van State - procedure tegen milieuvergunning Air Liquide

De Werkgroep voor Natuurbehoud en Milieubeheer (WNM) en vijf bewoners van de wijk Genderbeemd hebben bij de Raad van State een beroep ingediend tegen de nieuwe milieuvergunning, die de gemeente wil afgeven aan Air Liquide. Tevens is om schorsende werking gevraagd,zodat de oude vergunning van kracht blijft zolang de Raad van State geen uitspraak gedaan heeft.

De oude vergunning staat veel minder opgeslagen gasflessen toe en benoemt de samenstelling van de voorraad veel preciezer. De SP steunt de actie.

De bezwaarmakers vinden dat de risico-analyse (QRA), die ten grondslag ligt aan de vergunning, onvolledig en te optimistisch is. In de QRA wordt slechts gerekend aan gasflessen, terwijl er ook grote voorraden gas in grote stationaire tanks staan, waaronder in totaal 43m3 vloeibare zuurstof. Mogelijke interne domino-effecten tussen ontploffende flessen en deze grote tanks zijn niet doorgerekend.

Verder hanteert de QRA bediscussieerbare aannames over het ontsnappen van wolken giftig gas na een eventuele lekkage. Die kunnen tot op grote afstand alarmering of zelfs bescherming van het publiek nodig maken, maar hoe groot die afstand is, hangt af van het incident, het weertype enzovoort. De bezwaarmakers vinden dat extreem giftige gassen sowieso niet in dichtbevolkt gebied mogen worden opgeslagen.

De definitieve vergunning eist, dat er bij de poorten een kastje hangt met een stoffenjournaal, zodat de Brandweer, de GGD etcetera weten wat er actueel ligt. Dat is op zich een vooruitgang, want dat werd nog niet geƫist in de concept-vergunning. Maar de bezwaarmakers vinden dit systeem verouderd in situaties waarin het kan gaan om leven of dood. Het stoffenjournaal moet online gezet worden, zodat de Brandweer al voor het wegrijden weet welke voorraad er te verwachten is. Bovendien moet de systemstische chemische naamgeving consequenter gebruikt worden.

De definitieve vergunning stelt overigens zwaardere eisen aan de toegankelijkheid van de bluswatervoorziening dan de concept-vergunning. Ook dat is winst.

Het groepsrisico wordt niet transparant berekend en wordt gebaseerd op onderling tegenstrijdige uitspraken over hoeveel mensen er op de Hurk werken. Dat is van belang, want in het maatgevend ongevalsscenario zal binnen een straal van 380m van Air Liquide 1% van de onbeschermd aanwezige mensen sterven (maar in een gebouw zitten biedt een zekere bescherming). De noodlottige concentraties kunnen binnen enkele minuten bereikt worden.

De vergunning bepaalt terecht dat Air Liquide na een ongeval crisiscommunicatie moet zenden. De vergunning leent zich er niet voor om te bepalen hoe die communicatie moet worden ontvangen. Dat moet wel elders geregeld worden.

De SP zal hier nadere vragen over stellen. Het beroepschrift vraagt de Raad van State te bevorderen dat de gemeente een gebiedsgericht veiligheidsbeleid op De Hurk ontwerpt. Niet voor niets sprak de SP in een eerder stadium over de noodzaak van een rampenbestrijdingsplan.

Nadere informatie bij B. Gerard (auteur van het beroepschrift), 040-2454879, b.gerard@kpnplanet.nl of bij L. Versfeld, 040-2811150, l.versfeld@onsneteindhoven.nl.

De volledige tekst van het beroepschrift vindt u hier (pdf file).

U bent hier