h

Tweede antwoord College van B&W over Air Liquide stelt teleur

21 mei 2010

Tweede antwoord College van B&W over Air Liquide stelt teleur

Ook het antwoord van het College van Burgemeester en Wethouders (het nieuwe) op de tweede serie SP-vragen over Air Liquide stelt teleur. Onverwacht komt dat niet.

Op de eerste plaats valt op, dat de door de SP gesignaleerde feiten niet ontkend worden. Op twee ondergeschikte punten voldoet de vergunning niet aan een landelijke richtlijn of aan een gemeentelijke ambitie. Het College ziet daar echter geen probleem in. De SP ziet er wel een probleem in, al is dat probleem niet dramatisch. Als Air Liquide in de toekomst nog eens verder wil uitbreiden, worden die problemen wel onoplosbaar.

Verbazingwekkender is dat het College nog steeds volhoudt dat er geen Rampenbestrijdings--plan nodig is, terwijl er op 500 meter Oostelijk (dus meestal windafwaarts) de nieuwe techniekschool van het ROC met duizenden leerlingen gepland is. Er staan maximaal 40 dagen per jaar maximaal 5 cylinders met maximaal 50 liter extreem giftige gassen. De kans dat daar iets mis mee gaat is zeer klein, maar die kleine kans kan wel tot een gifwolk leiden die tot op enkele kilometers windafwaarts alarmering of evacuatie nodig maakt. Nou net voor dat soort onwaarschijnlijke ongevallen heb je rampenbestrijdingsplannen.

Verder wil het College er niet aan meewerken dat de 43 m3 vloeibare zuurstof in een ondergrondse tank wordt ondergebracht in plaats van boven de grond. Kortom, behandelen zoals vloeibaar LPG. Verplicht is dat niet, maar (naar de mening van de SP) wel wenselijk. Vloeibare zuurstof is extreem brandbevorderend en kan, langs een ander werkings-mechanisme, vergelijkbare effecten hebben als vloeibaar LPG.

Voorlopig zijn de parlementaire mogelijkheden van de SP uitgeput. We volgen wat er uit de behandeling van de zienswijzen komt en kijken dan verder. Er zal overleg plaatsvinden met de Werkgroep Natuurbehoud en Milieubeheer.

De contactpersonen in de Genderbeemd zijn van het antwoord op de hoogte gebracht.

Bernard Gerard

U bent hier