h

SP-fractiemedewerker niet toegelaten tot Open Dag Air Liquide

21 april 2010

SP-fractiemedewerker niet toegelaten tot Open Dag Air Liquide

In reactie op de eerdere serie vragen van het toenmalige raadslid Bernard Gerard over de nieuwe milieuvergunning van Air Liquide heeft het College toegezegd dat het samen met het bedrijf een Open Dag zou organiseren. De politicus maakt zich zorgen over de veiligheid van de omwonenden bij een eventuele calamiteit.

Het bedrijf, dat gespecialiseerd in het produceren en leveren van industriële en medische gassen is gevestigd op het industrieterrein De Hurk. De beloofde open dag vond plaats op zaterdag 17 april.

Toegang geweigerd
Bernard Gerard is inmiddels geen raadslid meer, maar nog wel fractiemedewerker en nog steeds belast met dossiers inzake fysieke veiligheid. In die hoedanigheid heeft hij veel gesproken met bewoners van de wijk Genderbeemd (die aan industrieterrein De Hurk grenst). Hij heeft voor de SP onder andere een briefing belegd, waar bezoekers van de open dag van tevoren kennis konden nemen van de SP-inzichten in het probleem, zodat ze de verhalen van twee kanten konden bekijken.

De SP werd hierbij geassisteerd door de Werkgroep Natuurbehoud en Milieubeheer. Ook heeft de SP de bewoners in de gelegenheid gesteld om zienswijzen op de conceptmilieuvergunning in te dienen.

Het is dan ook hoogst opmerkelijk dat Gerard geen toegang kreeg tot de open dag. Toen hij zich op de afgesproken tijd meldde, mocht hij er niet in. Het bestuur en de fractie van de SP vinden dit een onaanvaardbare gang van zaken, die de vraag oproept of Air Liquide wat te verbergen heeft.

SP stelt vervolgvragen over conceptvergunning Air Liquide
De SP heeft inmiddels een tweede serie vragen gesteld over deze milieuvergunning (lees hier - pdf file). De SP concludeert na nauwkeurige lezing van de vergunning dat Air Liquide op één punt niet voldoet aan de landelijke regels, en op één punt niet aan de Eindhovense regels. Het gaat niet om zware overtredingen, maar toch horen die volgens de SP in een vergunning niet thuis.

Belangrijker is de vraag of Air Liquide zich niet meer zou moeten aantrekken van haar omgeving, en onverplicht meer aan veiligheid zou moeten doen dan het wettelijke minimum. Dit klemt des te meer omdat het nu al moeite kost om de meest relevante risicocontour binnen het hek van de inrichting gepropt te krijgen. Als de onderneming verder wil groeien, moeten er vroeg of laat gedachten worden gewijd aan het uitbreiden van het bedrijfsterrein en/of aan splitsing van activiteiten over twee locaties.

Tenslotte wil de SP, anders dan het vorige College in zijn antwoord op de eerste serie vragen, wèl dat er een rampenbestrijdingsplan gemaakt wordt. Dit ongeacht of dat wettelijk verplicht is. De kans dat er een wolk zeer giftig gas ontsnapt is zeer klein, maar niet nul. Die wolk kan de woonwijk halen, en bovendien wil het onderwijsorganisatie ROC op 500 meter oostelijk de nieuwe techniekschool realiseren.

Voor nadere inlichtingen Bernard Gerard, 040-2454879, b.gerard@kpnplanet.nl.

U bent hier