h

Paars met een toefje groen

28 april 2010

Paars met een toefje groen

Op dinsdagavond, 27 april, werd het nieuwe college van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks in de Eindhovense raadszaal geïnstalleerd. Iedere partij had 3 minuten om daar een reactie op te geven. Hieronder de reactie van de SP voorgedragen door fractievoorzitter Ans Heesterbeek.

Een bijzondere dag vandaag. Een nieuwe coalitie met een eigen akkoord, een nieuw college. Ik wil namens mijn fractie graag enkele woorden wijden aan het akkoord en aan het college.

Paars met een toefje groen
Paars met een toefje groen / Foto: Rob de Kruif

Wat het akkoord betreft:
Mijn fractie vindt het in grote lijnen goed, dat staat in de krant, dus dat klopt. Maar dat komt dan vooral omdat die grote lijnen erg groot zijn. Het akkoord bevat weinig handvatten, het is globaal.

De coalitie zet in op een flinke bezuiniging. In onze ogen misschien te flink, de haalbaarheid moet nog bewezen worden. Bovendien vragen wij ons af of we lijdzaam moeten doen wat Den Haag ons opdraagt. Een actieve houding richting landelijke overheid, duidelijk maken waar we voor staan en het daarbij horende geld trachten op te halen, dat zal u sieren. Bezuinigen moet, dat snappen we, maar niet ten koste van zaken waar wij aan hechten. Namelijk aan een sociale en duurzame stad. Die garantie is voor een deel geformuleerd.

Als we op zoek gaan naar 12.5 miljoen binnen onze organisatie, een zoektocht die niet onderbouwd is en die ons te hoog gegrepen lijkt, dan gaan wij ervan uit dat we geen eerder uitgevoerde efficiencyonderzoeken geheel of gedeeltelijk overdoen, dat is namelijk niet efficiënt. Wij staan overigens wel achter de richting van uw zoektocht.

Er is ingezet op hoofdlijnen in dit akkoord, er zijn weinig echte keuzes gemaakt. Dat is enerzijds mooi omdat dit ruimte geeft aan de hele raad om mee te denken en te beslissen. Bovendien lezen we hier en daar over voortzetting van het bestaande beleid en dat verheugt ons, het is ook logisch, wat goed is, houden we erin.

Aan de andere kant stoort de vrijblijvende toon ons. Het lijkt alsof de coalitie niet kon of durfde doorpakken. Misschien is dat het probleem van deze coalitie, endan is er naast een kans dus ook een bedreiging.

Enkele voorbeelden:
Waarom noemt u geen percentages te realiseren sociale woningbouw?
Hoe gaan we bepalen wie in staat is om een eigen bijdrage te betalen naast de vergoedingen vanuit de WMO?
Hoe gaan we meten of EA een bijdrage levert aan zakelijke en economische belangen van de stad en de regio? Lezen we hier tussen de regels door de wens tot verruiming van de groei? Ik lees niet graag tussen de regels, ik lees liever wat er echt staat.
Waarom kiest u niet voor een hockeystadion, dat vinden we overigens heel verstandig, maar wel voor een garantstelling voor de uitbreiding van het PSV-stadion?

De waardering vanwege de ruimte voor de raad, wordt overschaduwd door de zorg over de vaagheid. Als deze coalitie sterker had ingezet op wat zij wil, had dat duidelijkheid gegeven. Dit akkoord kan men zien als een zwaktebod, en dat is treurig, onze stad verdient beter.

Voor dit moment geven wij de coalitie onze bescheiden goodwill en het voordeel van de twijfel. Ik hoop dat deze coalitie samen met de rest van de raad snel concreet gaat worden. Wij gaan u helpen.

Dan enige woorden richting college:
U bent met zes personen, u bent welkom, maar met vijf wethouders was mijn fractie ook tevreden geweest. Een groei van 50 % is redelijk riant.
Dat drie van u van buiten Eindhoven komen vinden wij jammer, maar het is de keuze van uw politieke partijen. Ik constateer een groot contrast met onze burgemeester, die wilde echt alleen maar burgervader van Eindhoven zijn.
Dat twee van u hun thuisbasis elders houden betreuren wij. Het zou heel erg ongewenst zijn als u op vrijdagmiddag de trein neemt en op maandagochtend terugkeert naar Eindhoven. Ongewenst voor Eindhoven, maar ook voor u. U doet uzelf tekort als u uw vrije tijd niet benut om Eindhoven door en door te leren kennen. De stad is het waard, Eindhoven bruist en leeft.

Deze coalitie noemt zich fris paars, wij zeggen liever paars met een toefje groen. Dat groen moet gekoesterd worden, daarom een paarse aubergine met een toefje groen voor de fractievoorzitters, zoals u ziet is het erg weinig groen. Zorg ervoor dat het groen niet weggeknipt wordt tijdens de bereiding van het hoofdgerecht. En eet er een tomaat bij.

Ans Heesterbeek
Fractievoorzitter SP Eindhoven

U bent hier