h

WeSP 21 maart 2010: een mooi afscheid van Hans-Martin Don

26 maart 2010

WeSP 21 maart 2010: een mooi afscheid van Hans-Martin Don

Politiek café WeSP stond op 21 maart geheel in het teken van het afscheid van Hans-Martin Don, die zich 4 jaar lang met volle overgave heeft ingezet als wethouder van Eindhoven.

Hij had voor deze gelegenheid zélf het programma van deze middag samendesteld en twee sprekers uitgenodigd: Jan Steyaert en Geert van der Laan. Jan Steyaert is o.a. als lector verbonden aan de Fontys Hogeschool Eindhoven, Sociale Studies. Geert van der Laan was dat ook, maar is inmiddels met de VUT.

Hans Horsten met de gasten / Foto: Rob de Kruif

Beide heren lieten achtereenvolgend hun licht schijnen over belangrijke thema’s binnen het sociaal beleid en de hulpverlening.

Sociologisch perspectief: de verzorgingsstaat in 2015
Jan Steyaert gaf aan dat de verzorgingsstaat een kwetsbare verworvenheid is, en zeker niet vanzelfsprekend. Deze is ontstaan in een tijd dat iedereen zich ervan bewust was dat armoede en ziekte iedereen zou kunnen treffen. De verzorgingsstaat was erop gericht om íedereen, ongeacht afkomst, gelijke kansen te geven. Dit ideaal is onderhevig aan politieke en maatschappelijke tendensen.

Jan Steyaert / Foto: Rob de Kruif

Inmiddels is er weer een kloof ontstaan tussen arm en rijk en zijn denkbeelden over armoede en gezondheid aan het veranderen. In plaats van een collectief schuldmodel (‘het kan iedereen gebeuren, we moeten elkaar helpen om er weer uit te klimmen’), wordt het denken steeds meer gedomineerd door een individueel schuldmodel (‘het ligt aan jezelf dat je ziek wordt, geen werk hebt, etc.’).

De solidariteit brokkelt langzaam af en we zullen er voor moeten zorgen dat hier weer meer draagvlak voor komt. Daarom is het belangrijk om niet alleen individuele hulpverlening te bieden als iemand in de problemen komt, maar ook te werken aan de verbetering van maatschappelijke omstandigheden, bijvoorbeeld door het bieden van baangaranties.

Agogische perspectief: zorg en welzijn in 2015
Geert van der Laan blikte terug op hoe hij voor het eerst kennismaakte met de SP en Hans-Martin Don. Hij schetste daarbij de ontwikkelingen binnen het maatschappelijk werk. Belangrijk inzicht van hem is dat de hulpverlener niet áchter de cliënt, maar náást de cliënt moet gaan staan: "achter de cliënt ben je namelijk onzichtbaar", grapte hij. Door náást de cliënt te gaan staan, bied je de cliënt een betere steun, kun je hem helpen bij het maken van afwegingen en het nemen van eigen regie en verantwoordelijkheid.

Geert van der Laan / Foto: Rob de Kruif

Hij greep daarbij terug naar het boek ‘Helpen als ambacht' uit 1951, waarin wordt gesteld dat maatschappelijk werk geen techniek is, maar een kunst. Heel belangrijk vond hij ook dat in de hulpverlening het vertrouwen in en de verantwoordelijkheid van de professional weer wordt teruggeven. Door alle bureaucratie en verantwoordingsprocessen is de hulpverlening ver weg geraakt van de kern.

Vier jaar wethouderschap
Vervolgens werd Hans-Martin Don geïnterviewd door Hans Horsten. Hans-Martin gaf aan dat hij met veel positieve gevoelens terugkijkt op zijn jaren als wethouder. Eén van de meest bijzondere en mooie momenten was de uitreiking van een Koninklijke onderscheiding aan Ploon, jarenlang voorzit(s)ter van T&T, een organisatie voor transsex en travestie. "Iemand die bij uitstek trouw aan zichzelf is gebleven". Moeilijke momenten heeft Hans-Martin vooral gekend met het NRE-dossier, daar had hij wel slapeloze nachten van. Alles bij elkaar was het zwaar, maar heeft hij ook veel geleerd en veel gedaan waar hij van genoten heeft. Het is goed zo: "Je wordt sleets als je te lang op een stoel zit".

Hans-Martin Don / Foto: Rob de Kruif

Hij uitte zijn zorg over de komende jaren, met het oog op de bezuinigingen die moeten worden doorgevoerd. Hij is bang dat er gestuurd gaat worden op centen in plaats van inhoud. En dat terwijl de onderbouwing voor de enorme omvang van de bezuinigingen nog steeds niet hard op tafel ligt. Hij hoopt dat het nieuwe college vooral zal investeren in het verbinden van mensen, het bij elkaar houden van de stad. Zodat iedereen zich daarin goed kan voelen en een plek heeft.

Hans-Martin Don krijgt de zilveren tomaat / Foto: Rob de Kruif

Na zijn laatste woorden ontving Hans-Martin uit handen van afdelingsvoorzitter Anke van Hest de "Zilveren Tomaat" en werd hij met cadeaus nog eens in het zonnetje gezet. Ook zijn vrouw Hanneke en zijn persoonlijke assistente Nicole Tendijck, kregen bloemen en een originele WeSP-vanger. Als dank voor al hun inzet ‘achter de schermen’, die de wethouder zeer tot steun is geweest.

Hanneke en Nicole krijgen bloemen / Foto: Rob de Kruif

Met een staande ovatie lieten de aanwezigen hun waardering blijken voor de man die de SP in Eindhoven, maar ook daarbuiten, op de kaart heeft gezet. Die heeft bewezen dat de SP een volwassen partij is en zeker ook bestuursverantwoordelijkheid durft én kan dragen. Die Eindhoven echt een stukje socialer heeft gemaakt. En die een verbindende en innemende persoonlijkheid is, die door alle politieke voorkeuren heen, alom gewaardeerd en gerespecteerd is. We zullen hem missen.

Hans-Martin, het ga je goed en bedankt!

Trudy van der Wielen
Redactie SP Eindhoven

Reactie toevoegen

U bent hier