h

Voorlichtingsbijeenkomst over Air Liquide

13 maart 2010

Voorlichtingsbijeenkomst over Air Liquide

Er komt een voorlichtingsbijeenkomst voor de bewoners van de Genderbeemd en voor de bedrijven rondom Air Liquide op De Hurk. Het bedrijf en de gemeente zijn bezig met de voorbereidingen. Dat staat in het antwoorden dat het College geeft op de vragen van (toen nog) raadslid Bernard Gerard over de nieuwe milieuvergunning van Air Liquide.

Daarmee is ook het enige positieve nieuws gegeven. Voor de rest houdt het College de poot uitermate stijf en geeft geen millimeter toe. De uitbreiding blijft binnen de wet, de wet is goed en er is dus niks aan de hand. Overigens wordt niet bestreden dat er inderdaad sprake is van een uitbreiding, zoals de SP in zijn vragen beweerde.

Interessant zijn de passages in het antwoord over de Brandweer.
Het bedrijf valt onder de een na zwaarste risicocategorie van het BRZO (Besluit Rampen en Zware Ongevallen). Voor de zwaarste categorie is een Veiligheidsrapportage en een rampenbestrijdingsplan verplicht, voor de een na zwaarste niet. Het College geeft aan “vooralsnog geen gebruik te maken van de bevoegdheid om een rampenbestrijdingsplan te maken”. De SP is het hier niet mee eens.

Ook anderszins praat het College alsof hier sprake is van een gewoon bedrijf dat met gewone middelen geblust kan worden. Dat terwijl er 26000 flessen gas onder hoge druk staan en nog verschillende grote andere tanks.

SP-woordvoerder Gerard kan zich niet voorstellen dat er één brandweerman gaat staan te blussen in een brandende hal met tientallen gascylinders. Gerard verbaast zich er dan ook over dat het College geen advies wil vragen aan het NIBRA (Nederlands Instituut Brandweer).

De SP zal de omwonenden van de Genderbeemd inlichten over het antwoord van het College, en ze adviseren om toch vooral naar de voorlichtingsbijeenkomst toe te gaan om daar veel kritische vragen te stellen. De SP zal in conclaaf gaan met de WNM (Werkgroep Natuurbehoud en Milieubeheer), die ook een zienswijze heeft ingediend.

We zullen in elk geval samen de mensen ten dienste staan, die de zienswijze-procedure willen vervolgen.

Contactpersoon voor de SP is Bernard Gerard, 040-2454879, b.gerard@kpnplanet.nl. Reacties worden op prijs gesteld.

Bernard Gerard

U bent hier