h

Vragen over nieuwe milieuvergunning Air Liquide

1 februari 2010

Vragen over nieuwe milieuvergunning Air Liquide

De Socialistische Partij heeft bij monde van woordvoerder voor milieu en veiligheid Bernard Gerard vragen gesteld over de ontwerp-beschikking, die er inmiddels ligt voor Air Liquide. Deze onderneming produceert, droogijs gasflessenvulling, en mengt en distribueert een grote verscheidenheid aan gassen.

De SP is niet gelukkig met de voorgenomen vergunning. Het bedrijf staat op De Hurk, op slechts 650 m afstand van de dichtstbijzijnde woonwijk. In bepaalde scenario’s kan er een gaswolk ontsnappen, die in de aangrenzende wijken waarschuwing of evacuatie van de bevolking nodig maakt. Omdat de kans op een dergelijk groot gevolg heel klein is, kan men in de vergunning de verschillende risicocontouren nog net min of meer binnen het bedrijfshek gepropt krijgen. Daardoor wordt aan de regels voldaan. Of de regels zelf voldoen, dat is een ander verhaal.

In de nieuwe vergunning worden meer gasflessen vergund dan in de oude uit 2003 (26000, samen goed voor 1300 m3 versus 16000, samen goed voor 720 m3). 8000 van deze flessen bevatten inerte gassen, die voor de omgeving niet gevaarlijk zijn. De rest (ca 2000) moeten oxiderende of brandbare gassen bevatten.

Daarnaast staan er op het terrein ook diverse reservoirs met allerlei inhouden, soorten en maten. Het geheel is in de vergunningspapieren moeilijk te overzien.

De SP meent dat de ontwerp-beschikking aangevuld moet worden met maatregelen als een veel strengere scheiding van de diverse categorieën gassen, eventueel leidend tot een herindeling of een opsplitsing van het terrein. Dit om de kans op een kettingreactie te verkleinen. Ook wil de SP geen of een lagere groei t.a.v. 2003. Tenslotte wil de SP dat het onmogelijk gemaakt dat er een gaswolk over een woonwijk kan trekken.

De SP gaat de bewoners van de Genderbeemd, die tegen De Hurk aanwonen, van zijn opvattingen op de hoogte stellen. Opgeroepen zal worden om een zienswijze in te dienen, waartoe de SP aan deze bewoners ondersteuning zal bieden.

De SP heeft op maandag 1 februari 600 flyers verspreid in de strook van de Genderbeemd, die tegen industrieterrein De Hurk aanligt. Aan de strook was een concept-zienswijze (pdf-file) verbonden. Mensen kunnen die zienswijze overnemen en indienen, maar ook zelf iets schrijven.

Voor nadere inlichtingen Bernard Gerard, 040-2454879, b.gerard@kpnplanet.nl

Lees hier de volledige tekst van de vragen over Air Liquide.

U bent hier