Stadsdebat Economie
Stadsdebat Economie
Op dinsdagavond 19 januari vond er een stadsdebat plaats voor raadsleden en genodigden ("lucky me")! De gespreksnotitie die als bijlage was gestuurd bij de uitnodiging bevatte een grote opsomming van thema's en ontwikkelingen. Zeker teveel om in luttele uurtjes en in een grote groep te verhapstukken.
Na een vers broodje genuttigd te hebben schoven de 80 aanwezigen, waaronder all hotshots, verwachtingsvol aan in de raadszaal.
De inleiding en het debat werd geleid door wethouder van Merrienboer die over een grote parate dossierkennis bleek te beschikken en kennelijk ook over een groot netwerk want hij kende de meeste mensen bij naam (en voornaam).
De wethouder vertelde dat dit de 3e bijeenkomst op rij was, maar in een andere samenstelling, met als thema het toekomstige te voeren economische beleid van de Gemeente.
Een debat is misschien een te groot woord want in de uiteenzettingen gaven de sprekers vooral uiting aan de belangen van hun eigen organisatie. Toch probeerde van Merrienboer het debat uit te lokken door zelf tegenargumenten of andere invalshoeken naar voren te brengen.
Zo bracht de voorzitter van de Raad van Bestuur van de TU/e het verwijt naar voren dat de gemeente in haar promotiebeleid Eindhoven te weinig profileert als universiteitsstad. Dat is volgens hem een grote gemiste kans en ook een miskenning van een feitelijke situatie.
In het verlengde daarvan sprak hij ook zijn zorgen uit dat buitenlandse wetenschappers en onderzoekers in Eindhoven moeilijk aan betaalbare huisvesting kunnen komen en dat de TU/e maar geen gemeentelijke vergunning krijgt om op haar eigen terrein meer van dat soort woningen te bouwen. Ook is het voorgekomen dat een prominente wetenschapper geen verblijfsvergunning kreeg en in plaats van kenniswerker beschouwd werd als economische asielzoeker.
De voorzitter van de Kamer van Koophandel had het over het vestigingsbeleid en benadrukte de noodzaak van voldoende en goed bereikbare bedrijfsverzamelgebouwen. We zullen in de regio ook voldoende eigen maakindustrie moeten (be-)houden en daarvoor is ook een gunstig gemeentelijk vestigingsklimaat nodig.
Een woordvoerder van bedrijventerrein de Hurk noemde het aspect van de veiligheid. In de opknapbeurt die nu bezig is zullen camera's het toezicht moeten verbeteren. Eindhoven heeft in de landelijke politie-evaluaties een slechte reputatie als een van de meest onveilige grote steden. Een oproep van burgemeester van Gijzel aan minister ter Horst om meer politieagenten voor onze regio werd afgewezen vanwege een gebrek aan financiƫle middelen.
Natuurlijk kwam ook het onderwerp van het zo succesvolle Brainport (vestiging en samenwerking van vele high tech bedrijven op een locatie) naar voren met als spreekbuis de bestuursvoorzitter van NXP. Dat riep weer een reactie op vanuit kringen van het Midden- en Kleinbedrijf die ook graag een betekenisvolle rol willen spelen als toeleveranciers van de grote bedrijven maar zeker ook bij gemeentelijke aanbestedingen.
De huidige procedures, deels Europees afgedwongen, zetten grote gerenommeerde bedrijven op voorsprong en dat wordt als onrechtvaardig beschouwd. Juist lokale bedrijven willen een grotere kans maken om deze opdrachten binnen te halen.
De aanwezigheid van het Design Centre en de Academy kan ook een meerwaarde hebben en bijdragen aan meer innovaties voor het bedrijfsleven en de lokale economie. Een aantal voorbeelden van succesvolle samenwerking werden genoemd.
Zo werden in twee uur tijd vele interessante en zeer diverse opmerkingen geventileerd, maar zicht op een heldere visie voor het economische beleid lijkt nog ver weg.
De "old boys" in streepjespakken en stropdassen hebben hun best gedaan. Het college en de raad samen zullen nu zelf aan de slag moeten om alle opmerkingen een plaats te geven in een meer omvattende duurzame en solidaire beleidsnota. Veel succes!
Ruud Thelosen
Redactie SP Eindhoven
- Zie ook:
- Eindhovense politiek
Reacties