SP wil terughoudendheid met nieuwe ambtelijke huisvesting
SP wil terughoudendheid met nieuwe ambtelijke huisvesting
Het College wil over een jaar of vijf het ambtelijk apparaat op één locatie gehuisvest hebben. Daarmee vervalt de Kennedytoren en het huidige Stadskantoor. Het Stadhuis blijft gehandhaafd als bestuurscentrum.
Er zijn argumenten voor en tegen dit plan.
Voor het plan pleit dat het mogelijk lijkt om efficiënter met ruimte en energie om te gaan, om aan te sluiten bij de onlangs voltooide reorganisatie, en om tot een betere dienstverlening te komen. De huidige huisvesting heeft op dit vlak zijn nadelen.
Tegen het plan pleit de kans dat het project financieel uit de hand loopt, zeker als er grootse architectonische ambities aan worden gekoppeld.
De Kennedytoren / Foto: Anke van Hest
Op zichzelf ziet de SP de voordelen. Maar de SP wil meer zekerheid en wil niet over een paar jaar in de positie zitten dat de SP het zoveelste prestigieuze stadhuisproject in Nederland moet verdedigen dat uit de hand gelopen is. Vandaar dat de SP al vanaf het begin kritisch is.
Bovendien gaat er in 2011 een ongehoorde bezuinigingsgolf aankomen. Die moet helpen om de economische crisis te betalen, die de regeringspartijen en de VVD landelijk aangericht hebben. De SP wil dat de ambtelijke huisvesting nadrukkelijk in de Eindhovense bezuinigingen meegenomen wordt.
In de raadsvergadering van 19 januari leidde dat tot twee amendementen van woordvoerder Bernard Gerard.
In het eerste amendement werd de passage “dat de huisvesting bijdraagt aan de stedelijke ontwikkeling” onder vuur genomen. De Eindhovense geschiedenis kent immers nogal wat rampen, die veroorzaakt worden doordat de architectuur en de stedelijke ontwikkeling zich meester maakten van plannen die eigenlijk voor iets heel anders bedoeld waren: het Muziencentrum, de Effenaar, PopEi. De SP Maakte daarvan “dat waar mogelijk en verantwoord moet worden ingezet op een optimale bijdrage aan de gewenste ontwikkeling van de stad”. In die zin zitten nogal wat vluchtwoorden, en dat het maakt het straks makkelijker om op de rem te trappen. Wethouder Van Merrienboer kon hiermee leven en het amendement werd gesteund (en daramee aangenomen) door CDA, Stadspartij, Groen Links en PvdA. De rest was tegen – waarom, dat was niet duidelijk.
Het tweede amendement wilde alvast wat gaan bezuinigen. In het raadsvoorstel staat dat de nieuwe huisvesting niet meer mag kosten dan de huidige. De SP wilde daarop alvast 5% inleveren. Dat vond de wethouder “onzorgvuldig”, want het was niet doorgerekend en afgewogen tegen andere alternatieven. Daaraan had de SP geen boodschap, want tot minstens 5% bezuiniging is men, gezien de te verwachten problemen, hoe dan ook veroordeeld. Het amendement werd gesteund door Stadspartij en CDA. Dat was niet genoeg.
Ook het CDA had een amendement. In het raadsvoorstel staat dat de nieuwe huisvesting op hooguit 750 meter loopafstand van het station moest komen. Het CDA wilde dat schrappen en daarentegen de nieuwe huisvesting binnen 500 m van het Stadhuis plaatsen. De SP was het hier overtuigd mee oneens. “Een dergelijke publiekstrekker” aldus Gerard “hoort op korte afstand van een grote openbaar vervoer – knoop thuis.” En het station is de grootst mogelijke knoop.
De SP blijft het vervolgtraject oplettend volgen.
Bernard Gerard
SP raadslid
- Zie ook:
- Eindhovense politiek
Reacties