h

Geluidsnet kan geluidsoverlast Eindhoven Airport meten

22 januari 2010

Geluidsnet kan geluidsoverlast Eindhoven Airport meten

Het platform brief gestuurd (pdf-file) naar een aantal gemeentes rond het Eindhovense vliegveld, die geen deel uitmaken van Globe.

Globe is de organisatie die de afspraken in het Regionaal Akkoord bewaakt. Daarin zitten o.a. de gemeentes Eindhoven, Veldhoven, Oirschot, Best en Eersel, de Provincie, het vliegveld, de BOW en de BMF. Voor deze bewaking beschikt Globe over een bescheiden eigen meetsysteem, dat echter slechts beperkt bruikbaar is omdat Defensie niet erg meewerkt.

De te verwachten overlast van het vliegveld, als er inderdaad 35000 vliegbewegingen uitgeplaatst zouden worden vanuit Schiphol, strekt zich echter verder uit dan het Globegebied. De dan ontstane geluidstrog gaat vooral over delen van de gemeente Sint Oedenrode en Son en Breugel, maar iets verderop zullen Valkenswaard, Boxtel en Veghel ook nog het een en ander gaan merken. Naar deze gemeenten is de brief gestuurd. Bovendien is de brief gestuurd naar dorpsraden, wijkgroepen etc binnen deze gemeentes.

In de brief wordt gewezen op de mogelijkheden die de organisatie Geluidsnet BV biedt. Deze organisatie houdt bijvoorbeeld het geluid bij rond Schiphol en rond de AWACS-basis in Limburg. De organisatie kan echter ook andere geluidsbronnen meten. Het resultaat verschijnt live op Internet (www.geluidsnet.nl). Voor een dergelijke meting zijn drie buitenmicrofoons nodig met een Internetaansluiting. Dat geheel kost 10.000 Euro per jaar, voor een kleine gemeente alleszins toegankelijk. Dorpsraden enzovoort zouden subsidie kunnen vragen.

Voor de wel-Globegemeentes (die dus al participeren in een bescheiden netwerk) gaat het platform De 10 geboden voor Eindhoven Airport een aparte aanpak ontwikkelen.

Bernard Gerard
SP raadslid

U bent hier