h

Vragen over de herinrichting van het Stationsplein

28 december 2009

Vragen over de herinrichting van het Stationsplein

Mede naar aanleiding van de raadsinformatiebrief van 3 november 2009, over de tijdelijke herinrichting van het Stationplein, heeft de SP een aantal vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld. Het Stationsplein heeft veel aandacht van de SP, omdat bij ieder gesprek dat wij voeren met taxi-chauffeurs de problemen op dit plein als eerste naar boven komen.

Deze gesprekken voert de SP om inzicht te krijgen in de wereld van de straattaxi. Hieruit blijkt dat één van de grootste problemen de aparte taxistrook is voor bedrijven met een TX keurmerk. Deze strook ligt voor de strook van de overige taxibedrijven en heeft hiermee een gunstigere ligging voor de taxiklanten.

Taxi's op het Stationsplein
Taxi's op het Stationsplein / Foto: Anke van Hest

Op de vraag of het college het met de SP eens is dat de ongewenste ontwikkelingen in de wereld van de straattaxi gevolgen zullen hebben voor de openbare ruimte op het Stationsplein antwoordt het college dat het leggen van dit verband niet eenvoudig is. "Hoewel we de ontwikkelingen, met name de aanpassing van de taxiwetgeving die op komst is, niet kunnen voorspellen, verwachten wij dat de taxistandplaats op het Stationsplein in de toekomst anders ingericht zal worden. Bij de definitieve herinrichting van het Stationsplein zal hiermee rekening worden gehouden. De definitieve herinrichting zal niet eerder dan 2014 plaatsvinden."

De tijdelijke herinrichting gaat met name over het gedeelte waar de VVV staat en het parkeerterrein daarachter. Taxi’s worden hierin niet genoemd. De twee gescheiden taxistroken blijven dus voorlopig bestaan zoals ze nu zijn. De SP betreurt dit zeer. Vooral omdat een groot deel van de problemen door een eenvoudige herinrichting van de taxistroken is te verhelpen.

Een mogelijke oplossing is tijdens een gesprek tussen de SP en taxichauffeurs door de chauffeurs zelf aangedragen. Sluit de tweede, achterliggende, strook en gebruik een strook waarin TX en niet-TX gekeurde taxi's door elkaar staan. Het publiek kan dan zelf kiezen. Maak daarbij iets verder naar achteren drie invoegstroken waar de overige taxi's op hun beurt om aan te sluiten kunnen wachten.

Op de vraag hoe het college denkt toekomstige aanpassingen door te voeren antwoordt het college ontwijkend. Het wil eerst het taxibeleid en de maatregelen rondom het TX-keurmerk evalueren. Wethouder Van Merrienboer zal de evaluatie samen met de vertegenwoordigers van de taxibranche, de Kwaliteitskring Taxi, doen.

Over deze Kwaliteitskring Taxi heeft de SP negatieve verhalen gehoord. Hierin zitten de vijf grootste bedrijven uit de regio. Uit gesprekken met klein zelfstandige chauffeurs blijkt dat deze taxiorganisatie voornamelijk voor eigen belangen opkomt. De SP heeft daardoor weinig vertrouwen in deze evaluatie en zal de uitkomst kritisch volgen.

Ernest Maas

Lees hier (pdf-file) de raadsvragen en antwoorden over de herinrichting van het Stationsplein in relatie tot de taxiproblematiek.

U bent hier