h

Eindhoven start pilot om vorming van zwarte en witte scholen tegen te gaan

10 december 2009

Eindhoven start pilot om vorming van zwarte en witte scholen tegen te gaan

Op dinsdag 8 december is in de commissie Jeugd en Gezin, Onderwijs, Sport en Cultuur (JGOSC) het initatiefvoorstel besproken van onder andere de SP over het tegengaan van zwarte en witte scholen. Het college heeft daarop een voorstel gedaan om te starten met een pilot.

Deze pilot houdt in dat er in een stadsdeel wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn om het probleem aan te pakken. In het voorstel staan een centraal inschrijfmoment, zodat voorkomen wordt dat ouders al met de echo van het ongeboren kind in de hand bij de school staan om hun kinderen in te schrijven, wat tot gevolg heeft dat kinderen uit de wijk niet meer naar hun eigen school kunnen, als zij zich wat later inschrijven.

Daarnaast willen wij als SP dat er geen lokalen gebouwd worden voor witte scholen, als er zwarte scholen zijn waar de lokalen leegstaan, omdat er steeds minder kinderen op de school zitten.

Deze pilot geldt alleen voor één stadsdeel. Het college zal binnen twee maanden met een voorstel moeten komen waar deze zaken instaan.

Voor de SP is het belangrijk dat de afspraken zoals in het initatiefvoorstel genoemd, ook uitgevoerd worden. Als dit betekent dat Eindhoven gaat beginnen met de aanpak van zwarte en witte scholen in één stadsdeel, dan is dat een goed begin.

Bianca van Kaathoven
SP raadslid

U bent hier