h

Eindhoven gaat GFT-afval vergisten

6 december 2009

Eindhoven gaat GFT-afval vergisten

Op 6 mei 2012 lopen de bestaande contracten voor de verwerking van GFT-afval af. De gemeente moet aangeven wat men daarna wil. Het College heeft daarover onlangs een besluit genomen. Dit besluit heeft betrekking op het politieke doel, de techniek en op de juridische vormgeving.

Het politieke doel is dat de gemeente het afvalbeleid wil inzetten voor zijn klimaat-doelstellingen, bij een goede bedrijfszekerheid en een redelijke prijs.

De techniek is dat de gemeente van composteren (de huidige techniek) over wil stappen op vergisten met composteren als nabewerking op wat overblijft.

De juridische vormgeving is dat de gemeente het zelf wil gaan doen, eventueel in samenwerking met de partners in de huidige afvalinzameling, de gemeenten Geldrop en Valkenswaard. De gemeente Eindhoven stapt dan uit het grotere Brabantse geheel van afvalverwerkers.

Over alle drie iets meer informatie.

Het politieke doel en de techniek hangen nauw samen.

Het gaat om twee afvalstromen: het Groente-Fruit-Tuinafval van huishoudens (GFT) en het Groen- en Tuin Afval (GTA) van huishoudens, bedrijven en gemeente. Het GTA bestaat op zijn beurt weer uit een natte component (berm- en slootmaaisel, bladeren) en een houtige component (snoei- en rooihout). De natte component van het GTA wordt gecombineerd met het GFT. Eindhoven produceert ruim 15 miljoen kg (15000 ton) GFT en ruim 4000 ton GTA, samen zowat 20000 ton.

Vanaf 1994 worden het GFT en het natte GTA gecomposteerd. Dat gebeurt in aanwezigheid van zuurstof en dat betekent dat de meeste koolstof als CO2 de lucht invliegt. Slechts 0,1 ton CO2 per ton GFT wordt in de compost vastgelegd. Die 0,1 ton is het eindpunt van een lang ontwikkelingstraject. Aan het begin van het traject was het maar 0,01 ton.

Vanaf 2012 wil men de natte component eerst gaan vergisten. Vergisten gebeurt in afwezigheid van zuurstof. Daardoor levert het als product een mengsel van methaan en CO2 op. Methaan is aardgas, dus methaanproductie bespaart aardgas. De vastgelegde hoeveelheid CO2 in gas en residu samen (welk residu gecomposteerd wordt) is 0,24 ton per ton.

De houtige fractie is niet te vergisten en wordt verbrand. Vergisten spaart het milieu en ook de portemonnee.

Nu betaalt de gemeente in de collectieve Brabantse club €83 per ton. Als de gemeente het GFT-afval op de vrije markt gooit, is het tarief ca €40 per ton. Als de gemeente het afval zelf gaat vergisten, komt het tarief op €25 a €35 per ton. Even voor ogen houdend dat men niet al te subtiel moet doen over precisies, komt de vergistingsbesparing neer op grofweg 20000*(83-33) = ca 1 miljoen per jaar. Dit te minderen op de afvalstoffenheffing.

Zowel bij vergisten als bij composteren gaat het om uitontwikkelde procédé’s, die weinig verrassingen meer kennen.

Juridisch stapt de gemeente uit de collectieve Brabantse club. Dat mag en levert geen boetes op of zo.

Er wordt gestudeerd op of de gemeente zelf een installatie gaat bouwen (die is er nog niet in de regio), of dat de gemeente de vergisting gaat uitbesteden. “Zelf doen” past het beste bij de politieke trend, en zou de warme steun hebben van de SP. De gemeente wil naar een Eindhovens energiebedrijf toe, waar alle initiatieven samengebundeld worden.

Bernard Gerard
SP raadslid

U bent hier