h

College wil geen verplaatsing KWS-asfaltcentrale in Strijp

18 december 2009

College wil geen verplaatsing KWS-asfaltcentrale in Strijp

Het College van B&W heeft negatief geantwoord op de vragen van SP-raadslid Bernard Gerard over de asfaltcentrale in Strijp. Op gezette tijden hindert deze met zijn stank de vlakbij gelegen woningen op het eind van de Zeelsterstraat en omgeving, en dat af en toe fors.

Het SP-raadslid had gevraagd of het niet mogelijk was om de centrale binnen De Hurk te verplaatsen, of zelfs naar elders in het gebied van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). De SRE omvat bijna geheel zuid-oost Brabant. Een verplaatsing zou een wijziging van het bestemmingsplan en van het Masterplan De Hurk met zich meebrengen.

KWS asfaltcentrale
KWS asfaltcentrale / Foto: Rob de Kruif

Dat kost flink geld, want de centrale moet worden gecompenseerd, maar wellicht zou de provincie kunnen helpen met een daarvoor bestemde Nimby-regeling. De provincie is immers bevoegd gezag.

Het antwoord van het College is voorlopig negatief. Men wil De Hurk juist blijven reserveren voor zware industrie, en wel met subsidie van o.a. de provincie. Het College voorziet in de eerste helft van 2010 de behandeling van het bestemmingsplan. Daarin kan de "zonering" (dat is welke industrie waar mag staan) opnieuw aan de orde komen. Of dat zoden aan de dijk zet, moet blijken.

Vooralsnog laten B&W en de Provincie het bij het verhogen van de schoorsteenpijp van 30 naar 50 m (dat lijkt ons als SP goed, maar niet voorbaat voldoende). Als blijkt dat die verhoging niet helpt, "ontstaat een nieuwe situatie", aldus het College.

De SP blijft het probleem volgen en wacht op nieuwe aanknopingspunten.

Bernard Gerard
SP raadslid

U bent hier