h

Adviezen Cultuurtotaal na veel tumult overgenomen

22 december 2009

Adviezen Cultuurtotaal na veel tumult overgenomen

CultuurTotaal is een ambitieus plan, een visie op cultuur in Eindhoven. Na twee jaar voorbereiding, waarin veel gesproken is met culturele instellingen en met de gemeentelijke sectoren, werd deze zomer de eerste stap gezet: er is een commissie aan het werk gegaan, onder leiding van de heer Jan Post.

Die beoordeelt de culturele instellingen op hun functie binnen cultureel Eindhoven en die beoordeelt hun subsidieaanvraag. Belangrijk punt in CultuurTotaal is het afbreken van muurtjes tussen de gemeentelijke sectoren, het geld zoeken en halen buiten cultuur en andersom. Daarnaast is het vastgoedprobleem een aandachtspunt: een erg groot deel van het cultuurgeld zit in stenen, in dure gebouwen.

De volgende stap, fase 2, wordt het maken van een scan van cultureel Eindhoven en het, op basis daarvan, formuleren van een visie.

Na drie commissievergaderingen, waarvan de eerste geheel gebruikt werd om insprekers van de culturele instellingen aan het woord te laten, is het advies van de commissie-Post op 15 december overgenomen door de raad.

De commissie heeft meer dan zestig culturele instellingen in Eindhoven gesproken, hun subsidieaanvraag bestudeerd en vervolgens een oordeel over die subsidie gegeven. Dat is heel goed, jammer is wel dat de opdrachtformulering niet duidelijk was. In juli heeft de SP geprobeerd om inspraak te krijgen in die formulering, dat was onmogelijk: de commissie moest snel aan het werk, voor 1 januari moet er over de subsidies beslist worden.

Haastige spoed is zelden goed, dat was ook hier de mening van veel fracties. In tegenstelling tot het college, dat vond dat het advies naadloos aansloot bij de visie van CultuurTotaal, hadden veel fracties hun bedenkingen. De adviezen waren lang niet allemaal in te passen binnen de CultuurTotaal-ideeën, met de opmerking dat de commissie aan het werk was gegaan met een te vage opdracht. Die opdracht hadden ze ook terug kunnen geven, maar dit terzijde. Bovendien was er amper aandacht voor de andere domeinen: samenwerken met en geld zoeken bij de andere gemeentelijke sectoren.

Tijdens de raadsvergadering stelde de SP-fractie dat er veel verwarring was in cultureel Eindhoven. Eerlijkheidshalve moet opgemerkt worden dat het bijsturen van geldstromen winnaars en verliezers geeft, de consternatie en ontevredenheid bij een aantal culturele instellingen was er bij een andere keuze ook geweest. Maar de wethouder heeft naar onze mening onvoldoende regie gevoerd op het proces.

Om consternatie in het vervolgtraject te voorkomen en om deze raadsperiode fatsoenlijk af te ronden, lijkt het de SP-fractie erg logisch dat de raad op een eerder moment dan na de afronding van het proces een kijkje in de commissiekeuken krijgt. Wij willen weten hoe het proces verloopt, wij willen bijsturen en adviseren en ons niet achter een externe commissie verschuilen, natuurlijk mogen we vertrouwen op mensen met verstand van zaken, van cultuur, maar dat is wat anders.

De SP-fractie diende een amendement in waarmee we deze inspraak kunnen regelen.
We willen in januari 2010 een bijeenkomst met wethouder en raad beleggen, waarbij het debat gevoerd kan worden over de definitieve invulling van fase 2 van CultuurTotaal. Daarbij worden inhoudelijke en financiële aspecten besproken. De wethouder zal de bevindingen van dit debat meegeven aan de commissie-Post.
Wij vinden dat de instellingen daar recht op hebben, voor verschillende instellingen wordt 2010 een heel spannend jaar.
Het amendement werd aangenomen.

Wij vroegen ook nadrukkelijk aandacht voor de toekomst van Kempenland en van het erfgoed van onze stad. Hierover dient een deugdelijke discussie gevoerd te worden. Museum Kempenland heeft daar recht op, bovendien is er veel spraakverwarring over termen als cultureel erfgoed, industrieel erfgoed, etcetera. Daar moet duidelijkheid over komen.

Een amendement van de PvdA, door ons ondersteund, redde voor dit moment enkele instellingen die buiten de boot dreigden te vallen. Even pas op de plaats tot de discussie over de domeinen gevoerd is.

De commissie had, geheel ongevraagd, een flink bedrag gereserveerd voor PopEi. Heel bijzonder, want PopEi is failliet. De SP stelde dat we op korte termijn willen besluiten hoe het verder moet met de functie repetitieruimte voor bands. Wij willen onderzocht of het niet anders, lees: goedkoper, kan. Het resultaat van het onderzoek mag niet gekleurd worden door de noodzaak van invulling van de huidige locatie van PopEi.

Carte Blanche werd op de valreep uit de nood geholpen door de wethouders Don en Merrienboer. Een motie van de SP was eerder opgegaan in een amendement van D66, ook dat laatste werd overbodig door de toezeggingen van de wethouders. Zie elders op deze site.

Tot slot kwam er een motie van afkeuring voor wethouder Mittendorff. Die kreeg geen meerderheid. De SP stemde tegen, ondanks de grote ontevredenheid over de verantwoordelijke wethouder. Wij zien liever dat de wethouder zich de komende maanden voortvarend in gaat zetten voor de culturele sector van deze stad.

Ans Heesterbeek
Fractie SP, woordvoerder cultuur.

U bent hier