h

Meerderheid vóór de aanpak van witte en zwarte scholen

21 november 2009

Meerderheid vóór de aanpak van witte en zwarte scholen

Dinsdag, 17 november 2009, is in de gecombineerde commissievergadering van Jeugd en Gezin, Onderwijs, Sport en Cultuur (JGOSC) en Mobiliteit, Milieu, Vastgoed en Participatie (MMVP) van wethouders Mittendorff en van Merrienboer gesproken over de aanpak van witte en zwarte scholen. Dit naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van de PvdA, GroenLinks, SP en Eindhoven Nu.

De afgelopen jaren zijn verschillende initiatieven genomen om witte en zwarte scholen tegen te gaan. Deze afspraken zijn nooit gehaald, omdat ze niet stevig genoeg waren. Sterker nog, de laatste jaren zijn de witte scholen nog witter geworden en de zwarte scholen nog zwarter. Tijd voor actie!

De SP vindt dat kinderen het recht hebben in hun eigen wijk op te groeien. Dit betekent dat ze ook in hun eigen wijk naar school zouden moeten. Het moet niet zo zijn dat ouders vier of vijf scholen voorbij rijden om in een school buiten de wijk aan te komen. Daarom willen wij onderwijsgebieden aanwijzen (bestaand uit vier of vijf scholen), waarbinnen de ouders van kinderen op een vaststaand moment hun kind aan kunnen melden. Dit om te voorkomen dat het ene kind al met de echo in de hand aangemeld wordt en een ander kind niet meer naar de desbetreffende school kan, omdat die vol is.

Daarnaast is het belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van de verschillende scholen. Daarom moet er informatie komen vanuit alle scholen in het onderwijsgebied. Op deze manier kunnen alle ouders een afweging maken voor de beste school voor hun kind.
De SP heeft in de commissie verschillende vragen aan de wethouders Mittendorf (verantwoordelijk voor onderwijs) en Merrienboer (verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting) gesteld.

Aan wethouder Mittendorff vroegen wij hoe het komt dat de afgelopen jaren er afspraken zijn gemaakt, maar er eigenlijk niets van gekomen is en er niets veranderd is.
Daarnaast vroegen wij haar hoe het zit met de ondersteuning van ouderinitiatieven. Eindhoven zou dé gemeente moeten zijn voor ouderinitiatieven, maar sommige ouders komen naar de SP toe om te vertellen dat ze niet vooruit komen, omdat instanties langs elkaar af werken. Dit kan natuurlijk niet en wij zijn erg nieuwsgierig naar de antwoorden.

Aan wethouder Van Merrienboer vroegen wij hoe hij uit kan leggen dat er aan de ene kant van de wijk een school staat met een overschot aan lege lokalen omdat er steeds minder kinderen op school zitten (die gebeurd veel op zwarte scholen), terwijl daar vlakbij gebouwen bijgezet moeten worden omdat de school uit zijn voegen barst. Die situatie ziet de SP absoluut niet zitten. Wij willen geen geld uitgeven aan leegstaande lokalen.

Op 8 december gaan we verder met de discussie en de wethouders zouden voor die tijd met het antwoord op de vragen moeten komen.

Bianca van Kaathoven
SP raadslid

U bent hier