h

Leefbaarheid in Eindhoven in 10 jaar verbeterd

2 november 2009

Leefbaarheid in Eindhoven in 10 jaar verbeterd

Er is een soort “Leefbaarheidsatlas” uit, met aandacht voor de ontwikkelingen. Het rapport heet “Leefbaarheid door de tijd”. Het beschrijft de leefbaarheid in alle Nederlandse gemeenten en vergelijkt de uitkomst van 1998 met die van 2008.

“Leefbaarheid” wordt daarin gedefinieerd als “de mate waarin de omgeving aansluit bij de eisen en wensen die er door de mens aan worden gesteld”.

Zoals te verwachten, hangt de score samen met een heleboel factoren, zoals ligging in de stad en wel ver van het centrum, veiligheid, bevolkingssamenstelling, aantal huurwoningen en werkloosheid. “Hangt samen met” is overigens iets heel anders als “wordt veroorzaakt door”. Huurwoningen bijvoorbeeld veroorzaken geen problemen, maar trekken verhoudingsgewijze veel mensen die problemen hebben of problemen maken, omdat die relatief vaak een laag inkomen hebben.

Het is een uit de kluiten gewassen studie met een overwegend landelijk karakter. Deze site is niet de plaats om het rapport uitvoerig te bespreken.

Weliswaar worden in het rapport een aantal steden als voorbeeld genoemd, maar daarbij niet Eindhoven. Vergeleken met bijvoorbeeld de grote steden in de Randstad maar ook vergeleken met bijvoorbeeld Almelo, Gouda of Arnhem draait Eindhoven relatief soepel.

Eindhoven figureert slechts in de tabellen in de bijlagen, want daar staan zowat alle gemeentes in. Daaruit blijkt aandeel mensen, dat in wijken woont met een zeer negatieve of negatieve score woont, in Eindhoven van 1998 t/m 2008 gedaald is van 1,1 naar 0,0 %. Verruimt men de omschrijving naar “zeer negatief, negatief of matig”, dan is het aandeel gedaald van 9,1 naar 2,8%. Het aantal mensen dat “overlast ervaart” is in Eindhoven met een paar procent gedaald (met de politie- en de veiligheidsmonitor als bron).

De score blijkt, landelijk gemiddeld, lichtelijk gejojo’t te hebben: tot 2002 een verbetering, daarna omlaag, en vanaf 2006 weer omhoog. Dat blijkt vooral van de werkgelegenheid af te hangen. Ook wijkverbeteringsprocessen, en dus ook het gemeentelijke beleid, blijken per saldo een gunstig effect te hebben.

Maar waakzaamheid blijft geboden
Alleen al vanwege het “lies, damned lies and statistics – beginsel”. Het gaat om gemiddeldes. Het onderzoek vond plaats op schaal van delen van postcodecijfer – gebieden. De presentatie echter niet, die gaat over Eindhoven als geheel. De leefbaarheid in Eindhoven als geheel is moeilijk te beïnvloeden, de leefbaarheid van een concreet actiegebied wel. Die opdracht blijft onverminderd van kracht.

Bovendien stelt het rapport, dat het zuiden van het land relatief grote leefbaarheidsrisico’s gaat lopen vanwege de effecten van de crisis. Simpelweg omdat het om industriële gebieden gaat. Ook hier ligt een taak.

Bernard Gerard
SP raadslid

U bent hier