h

Tamme discussie in commissies over begroting

20 oktober 2009

Tamme discussie in commissies over begroting

Het was een tamme discussie in de commissie Wonen en Ruimte van wethouder Fiers en Mobiliteit, Milieu, Vastgoed en Participatie (MMVP) van wethouder van Merrienboer op 8 oktober 2009.

De algemene opluchting dat het met de bezuinigingen vanwege de crisis een stuk erger had kunnen zijn, was voelbaar aanwezig. Bovendien was het mogelijk gebleken om toch nog een stel leuke nieuwe dingen te doen, ondanks de crisis. Het gemeentegeld wordt goed beheerd.

Op woongebied wil de SP een discussie over het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). CPO is het gezamenlijk, in eigen beheer, realiseren van een woningbouwproject. De particulier is zelf de opdrachtgever en heeft zo een grotere invloed op het uiteindelijke resultaat. Door de collectieve aanpak is het mogelijk taken en risico's te spreiden en te profiteren van elkaars kennis en ervaring. Het CPO lijkt meer een hobby, die aangeboden wordt vanuit de gemeente, dan dat er echt vraag naar is. De projecten, die er zijn, draaien slecht.

De SP probeert uit te zoeken of hier veel gemeentegeld inzit, maar dat uitzoeken blijkt geen eenvoudige zaak. SP-onderzoeker Marijke Kamphorst is inmiddels al aan de zevende ambtenaar bezig.

Binnenkort komt er van de provincie weer geld binnen voor de starterslening (aankoop van een woning door starters).

In het MMVP-deel had de belangrijkste SP-zorg betrekking op de buurthuizen. Al jaren een zorgenkindje en ook nu weer dreigt een bezuiniging op het geld, dat er voor beheer is.

SP-woordvoerder Bernard Gerard wees erop, dat op deze manier niet alleen een financieel verhaal ligt, maar ook een inhoudelijk verhaal. Het betekent immers dat de rol van vrijwilligers in het beheer en bestuur van de wijkhuizen groter zal moeten worden. Dat is een beetje in strijd met de trend van de laatste jaren. Men kan dus niet alleen maar zeggen dat het geld moet opleveren, maar men moet ook een aangepast vrijwilligersbeleid opzetten. De wethouder was het hiermee eens.

Verder nieuws is dat de aanbesteding voor de Internationale School binnenkort van start gaat. Met wat geluk gaat de school in augustus 2012 open.

De bezuiniging op de Milieudienst van 75.000 Euro kan geheel of grotendeels met tamelijk onschuldige efficiency-maatregelen worden opgevangen, meende Van Merrienboer.

Bernard Gerard
SP raadslid

U bent hier