h

Brandoefeningen in de Eindhovense hoogbouw

24 oktober 2009

Brandoefeningen in de Eindhovense hoogbouw

In januari 2009 heeft de commissie Bestuurlijke en Economische zaken (BEZ) besloten om Burgemeester Van Gijzel te mandateren om werk te maken van het organiseren van ontruimingsoefeningen in de Eindhovense hoogbouw.

Dat is niet zomaar een gelopen race, aangezien er geen wettelijke verplichting bestaat voor verhuurders en Verenigingen van Eigenaren om op gezette tijden het ontruimen van de flat te oefenen.

De Admirant
De Admirant / Foto: Anke van Hest

Dit is een traditioneel punt van interesse van SP-woordvoerder Bernard Gerard. Hij nodigde de burgemeester uit om zijn persoonlijke gewicht in de schaal te gooien om er toch iets van te maken. Dan maar een lunch na afloop (zoals bij de eerste oefening in de tunnel in Best, waar de SP-woordvoeder ook aan meegedaan heeft), of een oorkonde of wat dan ook.

Dat heeft Burgemeester Van Gijzel gedaan. Inmiddels heeft er een voorlichtingsavond plaatsgevonden in de Admirant, en zijn er gepland in De Regent en Porthos. Bij de Vestedatoren is aangedrongen op een bijeenkomst, maar daarover zijn nog geen afspraken gemaakt. Ook in andere flats (lager dan 70 meter) zijn voorlichtingsavonden geweest (de teller staat nu op 18), en er zitten er nog vijf in de pijplijn.

Een en ander sluit aan bij de Brandpreventieweek (dit jaar van 2 tot 20 oktober), waarin het thema ontruimen centraal staat. De brandweer heeft het er druk mee.

Inmiddels hebben er verschillende oefeningen in de hoogbouw daadwerkelijk plaatsgevonden: Elzent, Labrehuis, Catharinaziekenhuis.

Op maandagavond 12 oktober 2009 was de Admirant aan de beurt. Als blijk van erkentelijkheid kreeg Bernard Gerard de persoonlijke uitnodiging om aanwezig te zijn, waarvan hij graag gebruik maakte. Burgemeester Van Gijzel was er ook. Het SP-raadslid kon constateren dat de eerste wagen van de Eindhovense brandweer er zes minuten na het begin van de gefingeerde brand was (een soort namaak open haard-vuur met nogal wat rook ergens bovenin de flat). De tweede wagen was er niet veel later, en de derde liet een stuk langer op zich wachten. Op de 29 verdiepingen waren ruim 60 mensen aanwezig, die allemaal de trap af moesten. Dat liep soepeltjes.

Het zou niet zo soepeltjes gelopen zijn als er rolstoelers in de flat gewoond hadden. Die zouden door anderen gered moeten worden, hetzij door de medebewoners, hetzij door de brandweer. Het zou dan wel handig zijn als er ergens bekend was waar die minder mobiele medebewoners dan wel woonden. Daarover zijn in het kielzog van de oefening afspraken gemaakt (verantwoordelijke per verdieping).

Overigens blijkt uit documentatie van de brandweer dat de belangrijkste bottleneck in de bestrijding zit in het moment van detectie van de brand. De tijd, die verstrijkt tussen het moment dat de brand begint, en het moment dat hij ontdekt wordt, is zo ongeveer de belangrijkste bepalende factor hoeveel tijd de brandweer heeft voor zijn werk. Belangrijker dan de uitruktijd van de auto. Dat zou pleiten voor een fijnmaziger verdeling van branddetectoren in woontorens boven de 70 meter.

Bernard Gerard
SP raadslid

U bent hier