h

SP wil de rem op ambtelijke huisvestingsplannen

21 september 2009

SP wil de rem op ambtelijke huisvestingsplannen

In de commissie van wethouder Van Merrienboer van 15 september 2009 werd aan de orde gesteld hoe het ambtelijk apparaat op de middellange en lange termijn gehuisvest zou moeten worden. Er lagen adviezen voor van Twijnstra-Gudde en van de Ondernemingsraad die beide “groots en meeslepend wilden bouwen”. Wethouder Van Merrienboer nam daar al behoorlijk afstand van, en SP-woordvoerder Bernard Gerard nog wat meer.

Bij wethouder Van Merrienboer blijven het gemeentehuis, het stadskantoor en Werkplein Mercado in gebruik. De overblijvende ambtenaren wil hij in één gebouw, zodat de ambtenaren, die met het publiek in contact komen, en de ambtenaren, die op de achtergrond werken, goed persoonlijk contact kunnen hebben: “één organisatie, één gezicht” (en één kantine, voegde Bernard Gerard er aan toe - de intermenselijke factor valt door geen ICT weg te poetsen).

Verder wil wethouder Van Merrienboer door flexibele werkplekken 20% minder ruimte nodig hebben, en wil hij de nieuwe huisvesting binnen 750 m van het station onderbrengen. Het is het handigste als de grote vervoersstromen, die een dergelijk groot aantal arbeidsplaatsen met zich meebrengt, via het openbaar vervoer afgewikkeld kan worden.

Tot zover eens. Hierna begonnen de SP-accenten. Bernard Gerard, die geen zin heeft om met de SP over x jaar in een emotionele discussie terecht te komen over een groot nieuw sjiek ambtelijk pand terecht te komen met veel toeters en bellen, begon met een paar punten op te noemen die verder gingen.
Bovendien wilde Bernard Gerard niet alleen dat de nieuwe huisvesting “evenveel kostte”, maar liefst zelfs een beetje minder. Dit zonder afbreuk te doen aan de ARBO-wet. Uiteraard betaal je daar op de een of andere manier ene prijs voor.

Bernard Gerard heeft bijvoorbeeld na jaren ervaring al bij voorbaat wantrouwen tegen alle plannen waaraan al bij voorbaat de bepaling hangt dat ze “moeten bijdragen aan de stedelijke ontwikkeling”. Zo zijn we aan het Muziekcentrum gekomen en aan een duur pand voor de Effenaar (dat nu alleen middle of the road te exploiteren is), en aan het fiasco van PopEi (want het Klokgebouw moest vol). Bernard Gerard zei dat hij in de raadsvergadering een amendement of zo zou indienen om deze bepaling als vooropgezet doel te schrappen. De functie staat voorop en als het binnen een correcte en zakelijke invulling daarvan mogelijk is iets moois voor de stad te doen, vindt de SP dat best. Een enkele keer gaat het wel goed, zoals bij Werkplein Mercado om het Smalle Havenplan rond te maken.

Verder was Bernard Gerard tegen de tweede 750 m – bepaling, namelijk 750 m vanaf het Stadhuis. Het personenverkeer tussen het Stadhuis en het ambtelijk apparaat is bij lange na zo intensief niet en deze bepaling is dus overbodig. Bovendien, wie even de passer pakt en twee 6,0 cm – cirkels op het Falkplan trekt, ziet dat er in de overlap vooral de duurste grond van Eindhoven zit. Het Kennedy Business centre zit er bijvoorbeeld niet eens in. Kortom, onzin.

Verder hoeven gemeentelijke gebouwen van Bernard Gerard niet perse in eigendom te zijn. Een goed zakelijk huurcontract (zoals bij het stadskantoor) kan zijn verdiensten hebben. Wethouder Van Merrienboer zei dat hij niet in staat was om iets aan de slechte energieprestatie van dat pand te doen als het van iemand anders was. Daar kan hij een punt hebben. Maar Bernard Gerard wil dan toch wel op de kleine lettertjes letten.

Bernard Gerard
SP raadslid

U bent hier