h

Alders voorlopig vastgelopen inzake Eindhoven Airport

30 augustus 2009

Alders voorlopig vastgelopen inzake Eindhoven Airport

De voorzitter van de naar hem genoemde Alderstafel (over de verdrievoudiging van het aantal civiele vliegbewegingen op Eindhoven Airport) heeft op 3 augustus 2009 een brief geschreven naar de minister. Die heeft op 27 augustus zijn beurt een brief geschreven aan de Tweede Kamer.

In essentie blijkt uit de brieven dat het niet gegaan is zoals Alders namens het kabinet wilde. De regio is aardig op één lijn gekomen, alleen komt dat op een “concreet voorstel” neer dat “aanmerkelijk minder ver gaat” dan het kabinet wil.

Alders wil daarom meer tijd en hij wil “na de zomer van 2009” verder gaan om “tot een bevredigende uitkomst te komen” (die er dus nog niet is). In die tijd wil hij praten met Defensie om te bezien of er “ruimte kan worden gecreëerd om met Defensie tot afspraken te komen over militaire functies”. Verder wil Alders “de marktprognoses met betrekking tot de groei van het vliegverkeer aan een nadere beschouwing onderwerpen”. Die groei blijkt namelijk behoorlijk tegen te vallen. Hiermee gaat Alders op twee belangrijke regionale argumenten tegen de verdrievoudiging van het civiele vliegverkeer in.

De brief van Alders is reden voor een voorzichtige en voorlopige tevredenheid voor wie tegen de ongebreidelde groei van het vliegveld is. De 10 geboden voor Eindhoven Airport – actie (waaraan de SP een belangrijke bijdrage levert) heeft er met name toe geleid dat de regio één lijn trekt, en wel een lijn die een heel eind de kant opgaat van wat de actie wil bereiken.

Tegelijk is behoedzaamheid nodig, want het proces gaat ongetwijfeld straks verder. Er is een heel behoorlijk resultaat bereikt in de eerste slag, maar de oorlog gaat voort.

Bernard Gerard
SP raadslid

U bent hier