h

Grote bio-energiecentrale met warmtenet in Meerhoven

24 juli 2009

Grote bio-energiecentrale met warmtenet in Meerhoven

Het College van B&W van Eindhoven heeft in juni 2009 besloten om een grote bio-energiecentrale te bouwen ten behoeve van de Meerhovense wijken Meerrijk en Waterrijk. Via een leidingennet van 44 km moet die 1580 woningen en 20.000 m2 voorzieningen van energie gaan voorzien. Dat bespaart ruim 6000 ton CO2 per jaar en voorziet 1920 woningen van groene elektriciteit.

MOOIE TECHNIEK
De centrale gaat draaien op houtsnippers. De gemeente krijgt via de milieustraten jaarlijks 6700 ton afvalhout en 4500 ton snoeihout binnen, en produceert zelf in de eigen plantsoenen ook 4500 ton snoeihout. Daarvan moet 5000 ton naar de nieuwe biocentrale van het Ottenbad, en 9600 ton naar Meerhoven. Er zijn dus nog houtsnippers over.

De andere Meerhovense wijken Zandrijk en Grasrijk draaien nu op een gasgestookt warmtenet van Essent. Er zijn onderhandelingen gaande om ook die wijken mee te laten doen. Het warmtenet ligt er al. Het verschil zou zijn dat het gevoed wordt met houtsnippers in plaats van met aardgas.

MAAR HOE ZIT HET MET DE MENS?
Het viel milieuwoordvoerder Bernard Gerard op dat de raadsinformatiebrief (RIB) wel heel erg over geld, aanbesteding en techniek ging, maar erg weinig over de mensen die in die woningen moesten wonen. Wat vonden die daar nou van? Bernard Gerard is een groot voorstander van dit soort duurzaamheidsprojecten, maar er moet ook nog zoiets zijn als draagvlak bij de consument. Anders schiet het niet op. Bewoners zijn bijvoorbeeld niet blij met de Vestedatoren, om het maar eens vriendelijk te zeggen. Daar tocht het uit de stopcontacten.

Gebeld met Frans Kastelijn, de ambtenaar die erover gaat.

Is de mens wel genoeg in beeld? Moeten mensen bijvoorbeeld elektrisch koken en wat vinden ze daarvan? De mens komt niet in de nota in beeld, erkende Kastelijn, maar wel in werkelijkheid. Hij had de plannen in juli uitgelegd aan de bewoners van Zandrijk , en in september kwam Waterrijk aan de beurt. Men was daar best wel enthousiast. Dat van het elektrisch koken had hij nog gevraagd, maar dat was geen probleem.

Bernard Gerard bracht vroegere stadsverwarmingsprojecten in herinnering met een doffe afloop. Door een slechte aanleg waren de tarieven hoog, mensen gingen de een na de ander over op een eigen ketel, en de achterblijvenden moesten steeds meer betalen. Als het gesneeuwd had, kon je zien waar de leidingen liepen. Het stadsver-warmingsproject werd een stadsver-armingsproces.

Volgens Kastelijn waren die ervaringen niet meer actueel. Er is veel ervaring in bijvoorbeeld Duitsland en daar was hij in de leer geweest. Anno 2009 is het mogelijk om een dergelijk systeem op een verantwoorde wijze te runnen. Per slot van rekening draait een dergelijk systeem al in de bestaande delen van Meerhoven. Men kent het.

En hoe duur zou de energie worden? Men hanteerde het “NMDA-beginsel min 10%” aldus Kastelijn, hetgeen staat voor “Niet Meer Dan Anders”. Grofweg komt het erop neer dat de energie geleverd wordt tegen dezelfde prijs als wanneer er gas geleverd wordt aan een vergelijkbare woning. De 10% is grofweg het bedrag dat bespaard wordt op afschrijving en onderhoud van de afwezige eigen ketel. Hij had het er nog over gehad met de mensen in Zandrijk, en die kwamen (afhankelijk van de gezinssamenstelling) op zo’n 23 tot 30 GigaJoule * € 20 per GJ plus €260 vastrecht, dus op ca €700 tot €900 per jaar.

Op Kastelijns verlanglijstje stond nog een WKO-systeem in Meerhoven. In warme tijden gaat overtollige warmte de grond in, in koude tijden andersom. Dat functioneert op de Philips Campus al jarenlang probleemloos. In Denemarken hebben ze een wet die verbiedt dat je warmte vernietigt, aldus Kastelijn. In Nederland niet, maar als het aan hem lag, ging Meerhoven “Deens”.

Overigens kunnen bestaande woningen meedoen aan de WKO, maar in welke mate, dat hangt af van de lokale omstandigheden. Van belang is bijvoorbeeld of na renovatie vloerverwarming mogelijk is.

EN WAT KOST HET DE GEMEENTE?
Het investeringsbedrag is 17,4 miljoen Euro, maar per saldo kost het de gemeente niks. Er zijn forse bijdragen van het Ministerie van EZ en van de Provincie, en de rest van het bedrag kan via de exploitatie van het systeem verrekend worden. Dat is heel mooi.

Kastelijn zei dat men bij vragen contact met hem kon zoeken op 040-2382638 en op f.kastelijn@eindhoven.nl

U bent hier