h

Essent: een tragedie

26 mei 2009

Essent: een tragedie

Dinsdag heeft minister Verhoeven (CDA) besloten dat Essent gesplitst mag worden. De toestemming van de minister vormde de laatste Nederlandse hindernis op de weg naar de verkoop van de energieproducent aan het Duitse RWE. Essent Netwerk gaat per 1 januari 2009 verder onder de naam Enexis. Effectief was Essent dus al gesplitst. De minister gaf haar akkoord aan de juridische splitsing van het bedrijf.

Op 21 november 2006 werd de Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON) aangenomen. De wet stelt dat energiebedrijven voor 1 januari 2011 diverse netbeheersactiviteiten afsplitsen in een aparte onderneming en moeten het eigendom van de netten ook in die aparte onderneming komen te liggen.

De zogenaamde 'ontvlechting' van de energiebedrijven zou volgens het kabinet de leveringszekerheid van energie te waarborgen en de economische efficiëntie van de Nederlandse energievoorziening te vergroten, is te lezen op de website van het ministerie van Economische Zaken. De Europese Commissie wilde de splitsen van EU energiebedrijven omdat dit de beste manier zou zijn om concurrentie te bevorderen.

Bizar is dat de verkoop van de energieproducenten juist het gevolg zijn van de splitsing. Een productiemaatschappij zonder de constante inkomsten die de vastrechten van het distributienetwerk opbrengen zou een te groot risico vormen voor de aandeelhouders. Deze aandeelhouders zijn de door ons gekozen bestuurders op provinciaal en gemeentelijk niveau.

Zoals gewoonlijk bleek Nederland het braafste jongetje van de klas en werd aangedrongen op de splitsing van de bedrijven alvorens er een letter van WON op papier stond. Zo werd al in 2005 de NRE opgesplitst in NRE Netwerk en de productiepoot in hetzelfde jaar verkocht aan het Duitse EON. Opmerkelijk is dat er geen enkel ander EU-land is dat haar energiebedrijven heeft gesplitst. In 2006 schreef de SP dan ook: "Nederland wordt gekke Henkie van Europa".

Juni 2008 bedwongen de Duitse Franse EU-ministers van Energie in Brussel dat energiebedrijven niet hoeven te worden opgesplitst, zolang er garanties zijn dat de twee takken onafhankelijk van elkaar opereren. Er werd afgesproken dat landen met een opgesplitste energiebedrijven maatregelen mogen nemen om te voorkomen dat ongesplitste bedrijven de afgesplitste productiebedrijven overnemen. Bij deze gelegenheid werd Nederland vertegenwoordigd door minister Verhoeven. Deze legde destijds aan de Volkskrant uit dat deze extra maatregel nodig is "om ervoor te zorgen dat opgesplitste bedrijven niet onder de voet worden gelopen door de resterende geïntegreerde energiegiganten".

Minister Verhoeven had dus met twee vingers in de neus de overbodige splitsing, die juridisch niet eens rond was, ongedaan kunnen maken. Helaas is het niet eigen aan de heersende landelijke politiek om eigen gemaakte fouten te corrigeren. Uiteindelijk zal de burger weer op de blaren moeten zitten.

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

U bent hier