h

Essent: Is Eindhoven nuts?

16 april 2009

Essent: Is Eindhoven nuts?

In de raadscommissie Maatschappelijke Zorg, Financiën, Personeel en Organisatie op 31maart werd de raadsbrief besproken waarin het college de gemeenteraad vraagt om een reacties op de voorgenomen verkoop van het Eindhovens aandelenpakket in energieproducent Essent.

De provincie Noord-Brabant bezit zo’n 30.8% van de aandelen. Januari 2009 maakte Essent bekend dat het zich wil aansluiten bij het Duitse RWE. De transactie heeft een waarde van € 9,3 miljard voor de aandeelhouders van Essent.

Ze zijn nuts
Ze zijn nuts / Foto: Rob de Kruif

In de brief schrijft het college dat de fusie nodig is "tegen de achtergrond van de internationale ontwikkelingen in de energiesector, de op handen zijnde splitsing van Essent in een apart netwerkbedrijf (NWB) en een productie- en leveringsbedrijf (PLB) en het afketsen van de fusiebesprekingen tussen Essent en Nuon. Ons college loopt in deze ontwikkeling niet voorop, maar acht het gegeven de actuele situatie opportuun en onontkoombaar dat de gemeente Eindhoven thans besluit tot verkoop van de aandelen in het distributiebedrijf van Essent. Dit standpunt wordt eveneens ingenomen door het provinciaal adviesorgaan SER Brabant." SER Brabant is het advies- en overlegorgaan voor de provincie Noord-Brabant op sociaal-economisch gebied.

Met 0.015% van de aandelen behoort Eindhoven tot de kleine aandeelhouders. De PvdA is niet principieel tegen de verkoop. "We bezitten meer een minimumdeel van de aandelen," stelt Marcel van Bussel van Leefbaar Eindhoven. "We moeten onze plaats kennen. We hebben niet te veel te willen. Wij willen niets vertragen. We moeten meegaan met de stroom en de provincie volgen." Ook Eindhoven Nu 'volgt de lijn van de provincie'. VVD woordvoerder Schut is van mening dat de gemeente als mini-aandeelhouder niet een te grote broek moet aantrekken. De VVD is dan ook voor verkoop. Maar er zijn ook partijen die niet onder de verantwoordelijkheid als aandeelhouder uit willen komen door grotere aandeelhouders te slaafs te volgen en die geen last hebben van een minderwaardigheidscomplex.

"Wat de SP betreft is dit een herhaling van zetten na de verkoop van de NRE," laat SP-woordvoerder Herman Poels de commissie weten. "Ons standpunt was, is en blijft dat Nutsbedrijven niet verkocht horen te worden, dus ook Essent niet." De partij stelt dat het college ten onrechte concludeert dat de verkoop onontkoombaar is. "Ook andere gemeenten hebben hun aandelen niet willen verkopen." De SP en GroenLinks zullen daarom in de eerstvolgende raadsvergadering een actuele motie indienen waarin staat dat het Eindhovens aandeel Essent niet verkocht moet worden. De partij adviseert het college om niet al voor de raadsvergadering onomkeerbare stappen te zetten. GroenLinks woordvoerder Van Zijl omschrijft het gezamelijke standpunt als 'realistisch en principieel'. De Eindhovense LPF deelt de mening van de SP en GroenLinks en neemt daarmee een minderheidsstandpunt in.

SP-wethouder Don zal de wens van de gemeenteraad moeten uitvoeren en is derhalve voornemens de provincie te volgen: "We zijn een hele kleine aandeelhouder." De wethouder vindt dat het politieke debat over de verkoop moet in de Provinciale Staten gevoerd moet worden. "Nu krijg je de rare situatie dat een democratisch besluit over een democratisch besluit wordt genomen."

Wordt vervolgd.

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

U bent hier