h

Bezoek raadsdelegatie aan Minsk

15 februari 2009

Bezoek raadsdelegatie aan Minsk

"Ik ben heel erg trots dat ik u namens de raadsdelegatie die in december een werkbezoek bracht aan Minsk dit verslag mag aanbieden." Met deze woorden bood SP-fractievoorzitter Ans Heesterbeek tijdens de raadvergadering van 3 februari burgemeester Rob van Gijzel het verslag aan van het werkbezoek van de vijf personen sterke raadsdelegatie aan de stad Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland.

Sinds 1996 onderhoudt Eindhoven op initiatief van de toenmalige gemeenteraad een stedenband met Minsk. Ans Heesterbeek is als raadslid ambassadeur voor de stedenband met deze stad. De raadsdelegatie had een 'stevige opdracht' meegekregen: Onderzoek wat de mogelijkheden zijn om een band op bestuurlijk niveau met Minsk te onderhouden die op termijn zal bijdragen aan een gunstige beïnvloeding van de politieke, sociale, economisch en culturele positie van burgers en die een positieve invloed kan hebben op het democratiseringsproces en het doorbreken van het isolement van Wit-Rusland. Zorg ervoor dat burgerparticipatie, politieke verschillen en individuele vrijheid onderwerpen van gesprek zijn. Probeer vrijuit te spreken met iedereen en praat met vertegenwoordigers van verschillende politieke stromingen.

Dagbesteding in een tehuis voor volwassenen met een verstandelijke beperking
Dagbesteding in een tehuis voor volwassenen met een verstandelijke beperking / Foto: Ans Heesterbeek

"Het bezoek was een bijzondere ervaring," vertelt Ans Heesterbeek, "voor de raadsleden was het een eerste bezoek aan deze stad. De dagen waren grijs en grauw en we kregen het advies om in de zomer terug te komen." Wat de meeste indruk op haar maakte was de gastvrijheid van de mensen. Bij een bezoek aan een zorginstelling kreeg ze zelfs een zelfgemaakte sjaal aangeboden. "Vijf dagen was aan de krappe kant en de dagen waren gevuld met veel bezoeken. Enerzijds waren er bezoeken vanuit de bestuurlijke invalshoek, de delegatie had de opdracht vanuit de raad meegekregen om te bekijken of het mogelijk is om in alle vrijheid over alle onderwerpen kan spreken. Er waren gesprekken met raadsleden, de burgemeester en bestuurders van de verschillende districten. Minsk is een stad met ongeveer twee miljoen inwoners, de bestuurlijke organisatie is verdeeld over negen districten. De delegatie was vooral geïnteresseerd in zaken als burgerparticipatie en de mogelijkheid tot meedenken voor iedereen."

"Anderzijds waren er de bezoeken aan verschillende projecten van de stichting Stedenband. De delegatie bezocht onder andere een verzorgingstehuis, een tehuis voor volwassenen met een verstandelijke beperking (psychiatrisch ziekenhuis), een voorschoolse opvang en een school waar dove en slechthorende kinderen samen leerden met horende kinderen." Het gezelschap was onder de indruk.

Op basis van de gesprekken en bezoeken is de delegatie tot een aantal conclusies gekomen die zijn beschreven in haar verslag. Eén van de conclusies wilde de SP-fractievoorzitter al vast met de raad delen: "We denken dat het isoleren van een land met een regiem zoals Wit-Rusland niet bijdraagt aan de ontwikkeling van dat land en de bevolking. We denken dat, op basis van hetgene we hebben gezien en besproken, een uitwisseling op bestuurlijk niveau en een dialoog met bestuurders van de lokale overheid bijdraagt aan de mogelijkheid die burgers krijgen om zich te ontwikkelen en aan de vrijheid die ze hebben om eigen keuzes te maken."

Rob de Kruif

Vier bomen voor Wit-Rusland
Understanding Belarus

U bent hier