Vier bomen voor Wit-Rusland
Vier bomen voor Wit-Rusland
Terwijl op de hoogtijdag van de Nederlandse democratie, Prinsjesdag, in Den Haag ’s lands democratie werd beleefd werden op de hoek Zwembadweg Paradijslaan in Eindhoven vier bomen geplant om de verdwijning van vier mannen uit Wit-Rusland, Europa’s laatste dictatuur, te herdenken.
Op die dag, 16 september, was het precies negen jaar geleden dat oppositieleider Viktor Gonchar en zakenman Anatoly Krasovsky bij het verlaten van een badhuis in Minsk verdwenen. De andere twee bomen worden geplant voor de in 1999 verdwenen Yury Zakharenko, lid van de oppositie, en de sinds juli 2000 vermiste Russische cameraman Dmitry Zavadsky. Wit-Rusland wordt sinds 1994 met harde hand geleid haar huidige president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko. Vanaf 1996 onderhoudt Eindhoven op initiatief van de toenmalige gemeenteraad een stedenband met de hoofdstad van Wit-Rusland, Minsk.
Wethouder Fiers en moeder en dochter Krasovskaya planten een boom ter nagedachtenis van hun echtgenote en vader
De eerste boom werd geplant door wethouder Mary Fiers en Irina en Valeriya Krasovskaya, de dochter en de vrouw van de vermiste zakenman Krasovsky. De drie overige bomen werden geplant door Dzmitry Markusheuski (Belarus Helsinki Committee) en Marijke Dusseljee (Amnesty International); Nicolai Kanakh en Oleg Podolinski (van de onafhankelijke Wit-Russiche vakbond BKDP) en Berend Molz (FNV Eindhoven); Joeri Oudshoorn (Mission To Minsk) en Leonoor Akkermans (Stichting Solid). Symbolisch witte ballonnen werden opgelaten en Arjen van Halem (GroenLinks) onthulde een gedenkteken. Het geheel werd vergezeld door muziek en er werd een speciaal door Leo Mesman voor deze gelegenheid geschreven gedicht , ‘4 bomen voor Wit-Rusland’, door hemzelf voorgedragen. Na de manifestatie toog het gezelschap richting jongerencentrum Dynamo voor een discussiebijeenkomst over Wit-Rusland.
Witte ballonnen worden losgelaten door Irina en Valeriya Krasovskaya
SP-Eindhoven werd onder andere vertegenwoordigd door raadsleden Ans Heesterbeek en Bianca van Kaathoven. Ans Heesterbeek: 'De SP is van mening dat we secuur met de stedenband met Minsk moeten omgaan. Er wordt een raadsbezoek voorbereid waarvoor is vastgelegd dat de bezoekende raadsleden open moeten kunnen praten en van gedachten kunnen wisselen over onderwerpen als vrijheid van meningsuiting en mensenrechten. Dat is een voorwaarde. Anders gaan we niet. In een volwassen relatie, en die willen we hebben met Minsk, moet je kunnen aangeven dat je elkaar kritisch volgt. De stedenband is er vooral ook voor de burgers van de stad, die steek je misschien een hart onder de riem met zo'n actie'.
De manifestatie werd bijgewoond door SP-raadsleden Ans Heesterbeek en Bianca van Kaathoven
Rob de Kruif
Reacties