h

SP boos op schandalige bezuiniging op de AWBZ

4 december 2008

SP boos op schandalige bezuiniging op de AWBZ

Een bizarre bezuiniging, ondoordacht en met totaal geen idee hoe dit uitpakt voor de mensen waar het om gaat. Dat was het eerste idee van de SP-fractie toen wij ons verdiepten in de discussienotitie over wijzigingen met betrekking tot de Ondersteunende Begeleiding in de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten).

Dit stuk laat weer eens duidelijk zien dat er bij bezuinigingen niet gelet wordt op de sterkste schouders die de zwaarste lasten dragen, maar op de kleinste schouders, die nog meer op hun schouders moeten dragen.

In het stuk komt naar voren dat de AWBZ de laatste jaren flink duurder is geworden en dat er geld op bespaard zou kunnen worden. Maar als je dat doet dan zul je de problemen aan moeten pakken waar ze ontstaan. Er is nu besloten dat er bezuinigd moet worden op de Ondersteunende Begeleiding. Ondersteunende Begeleiding is bedoeld om mensen met een lichte functiebeperking mee kunnen doen en zo lang mogelijk zelfstandig mee kunnen draaien. De notitie werd besproken in de commissievergadering van 25 november.

De SP vindt dit onaanvaardbaar. Wij zijn daarom erg blij met de stappen die wethouder Don heeft gemaakt om de schade beperkt te houden, bijvoorbeeld met een noodfonds voor mensen die echt in de zwaarste problemen komen dankzij deze bezuiniging en een gefaseerde invoering, wat betekend dat het beleid niet in één keer uitgevoerd wordt maar in stukjes. Zo kunnen we goed in de gaten houden waar problemen ontstaan en ze aanpakken. Dat er geld bij zal moeten, dat staat nu al als een paal boven water.

Wij zijn dan ook erg blij dat in de discussie in de commissie bijna alle partijen het erover eens waren dat dit een 'platte' bezuiniging is, waarbij niet is nagedacht over de gevolgen voor de mensen. Wij hopen dan ook dat hun landelijke partijgenoten hier wat mee gaan doen.

In de regering wordt altijd gesproken over 'meedoen'. Maar de SP vraagt zich af wat de regering bedoelt met meedoen? Zoveel bezuinigen dat mensen geen hulp meer krijgen en sneller niet meer in staat zijn voor zichzelf te zorgen? De SP vindt dat mensen echt mee moeten kunnen doen. En in dit geval is dat alweer niet dankzij, maar ondanks het regeringsbeleid.

Bianca van Kaathoven
raadslid

U bent hier