h

SP blijft zichzelf

1 oktober 2008

SP blijft zichzelf

In zijn artikel van dinsdag 23 september vliegt redacteur Peter Scholtes nogal uit de bocht. Scholtes verwijt de SP zelfverloochening en een niet kritische houding. Dat zijn zware woorden die niet door feiten worden ondersteund.

Scholtes verwijt de SP een kritiekloze houding in de Parktheater-discussie. De afgelopen week heeft zich hierover een bizarre vertoning voorgedaan. De fracties van Groenlinks, OAE, en D66, zelf coalitiepartijen in 2003 en dus direct verantwoordelijk voor het debacle, trokken een wel erg grote broek aan. SP wethouder Don werd in de gemeenteraad onder vuur genomen door uitgerekend de partijen die zelf voor deze ellende hebben gezorgd. De SP waarschuwde in 2003 al dat het project op drijfzand stond met een inderhaast in elkaar geflanste organisatie en zonder deugdelijke exploitatieopzet. Nu duidelijk wordt dat er inderdaad grote fouten zijn gemaakt is het niet terecht om dat in de schoenen van de SP te schuiven.

Om nieuwe problemen te voorkomen heeft de SP al in 2005 een voorstel gedaan om gesubsidieerde instellingen beter te kunnen controleren. In het voorstel staat nadrukkelijk dat bij onderzoek door de gemeente een buitenstaander als accountant moet worden gekozen. Dit voorstel wordt komende maand behandeld. Alle partijen die nu elkaar overschreeuwen hebben zelf nooit enige belangstelling getoond voor dit voorstel en de achterliggende problematiek. Hadden zij dit plan direct gesteund dan was alle commotie niet nodig geweest.

De SP is een betrouwbare coalitiepartij en laat in Eindhoven zien dat zij in staat is om te besturen. Eindhoven is met de huidige coalitie beter af dan de stad jarenlang is geweest. Het verwijt van Scholtes dat de SP meer waarde hecht aan het pluche in plaats van aan goed beleid snijdt geen hout. Resultaat telt; het is daarom goed om de FNV-monitor, waarin het sociaal beleid van ruim 200 gemeenten wordt beoordeeld, aan te halen. Eindhoven voert deze lijst aan als meest sociale gemeente van Nederland.

Rondom Eindhoven Airport heeft de SP in het college vanaf het begin een eigen positie ingenomen en tegengestemd. Consequent is door de SP gezocht naar alternatieven en is geprobeerd tot een goede oplossing te komen. Scholtes’ verwijt van een kritiekloze SP is daarom zeer misplaatst. Het is juist de SP geweest die de kritiek op Eindhoven Airport binnen maar ook buiten de gemeenteraad smoel heeft gegeven.

Zondag 5 oktober organiseert de SP weer het drukbezochte politiek café weSP. Directeur van Greenpeace, Liesbeth van Tongeren en de directeur van het Parktheater, Giel Pastoor zullen hier aanwezig zijn. Laat Scholtes dus niet zeggen dat de SP discussies uit de weg gaat.

Ans Heesterbeek
Fractievoorzitter SP Eindhoven

Dit artikel is ook gepubliceerd in het ED van 1 oktober 2008.

U bent hier