h

Meerderheid Nederlanders tegen verkoop van energiebedrijven

15 oktober 2008

Meerderheid Nederlanders tegen verkoop van energiebedrijven

Bijna zes op de tien Nederlanders is tegen de verkoop van de aandelen van de vier publieke energiebedrijven. Bij alle partijen, zelfs bij de VVD, zijn meer mensen tegen dan vóór verkoop.

Slechts 9% denkt dat de energiegebruiker beter zal worden van deze verkoop. Slechts 21% van de gebruikers is sinds 2004 overgestapt. Deze gegevens komen uit een opinie-onderzoek dat eind augustus 2008 is verricht door TNS NIPO in opdracht van de landelijke SP. Ze worden op de SP-site becommentarieerd door SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen. Zijn commentaar is te vinden op www.sp.nl/nieuwsberichten/6002, en daarachter staat het volledige rapport.

In het onderzoek zijn geen vragen gesteld over de NRE. Dat kon ook moeilijk, want de NRE is al een paar jaar geleden verkocht. Daar was toen bijna iedereen in de gemeenteraad het mee eens. De SP, zo ongeveer de enige partij die geprobeerd heeft de verkoop tegen te houden, bepleitte toen nog een referendum. Die gedachte kreeg toen geen poot aan de grond. Alle partijen, die (als het ze uitkomt) zo goed menen te weten wat de burger ervan vindt, gaven de burger bij een van de meest cruciale besluiten van de laatste jaren geen kans zijn mening te geven.

Nu mag SP-wethouder Don proberen de rotzooi op te knappen die het gevolg is van een besluit, waar ongeveer alleen de SP tegen was. Overigens doet hij dat goed. Met een beetje geluk komt Eindhoven er met een lichtblauw oog van af.

Bernard Gerard

U bent hier