h

Het is crisis

17 oktober 2008

Het is crisis

Met deze woorden begon SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak zijn inleiding bij de bespreking van de notitie 'Brandhaard Aarde, internationale machtsorde of internationale rechtsorde' tijdens de regioconferentie Eindhoven. Het kamerlid verving Hans van Heijningen, Algemeen secretaris van de partij en één van de auteurs van de notitie.

Van Raak maakte zijn opwachting direct na de lunch. Met het nodige sarcasme sprak hij de hoop uit dat het publiek van de lunch had genoten want "het zou wel eens de laatste keer kunnen zijn." Het Tweede kamerlid, SP-woordvoerder voor Binnenlandse Zaken en dus ook de politie, kan er niet over uit dat 'de banken' 20 miljard euro van de minister van Financiën hebben gekregen "terwijl ik een paar miljoen voor de politie niet heb gekregen".

Ronald van Raak

Van Raak sprak van het 'moreel failliet' van de Westerse wereld. "In liefde, oorlog en in een economische crisis is de waarheid het eerste slachtoffer. De crisis is moord met voorbedachte rade. Al die bankdirecteuren hebben geschiedenis gehad en wisten van krach in de jaren dertig dat lenen met geleend geld fout is. Toch deden ze het. Wij hebben ze vertrouwen gegeven en wat doen ze: zelfverrijking".

Hij heeft weinig begrip voor de manier waarop Groot-Brittanië het geld, dat onderdanen bij de val van Icesave verloren hadden, van de IJslandse overheid terug te eisten: met een wet die bedoeld is als anti-terreurmaatregel werden de tegoeden van IJslandse bedrijven in Groot-Brittannië bevroren. Van Raak: "IJsland, een land dat deel uitmaakt van Europa en waar niet meer mensen wonen dan in Eindhoven en Tilburg bij elkaar!"

"Het huidige neo-liberale economisch systeem moet veranderen. We hebben een nieuw Bretton Woods nodig. De overheden hadden veel meer grip op de economie. Het waren een geleide economieën. Instellingen zoals het Planbureau stammen uit die tijd. Onder Reagan en Thatcher is dit afgebroken en veranderd in het wildwest kapitalisme, dat nu kapot is."

De Nederlandse bevolking is eigenaar geworden van het Nederlande deel van Fortis en ABN AMRO. "Toen we kwamen met de voorstellen om de banken te nationaliseren werden we uitgemaakt voor gekke Henkie en communist. Nu heeft Wouter Bos dat voor ons gedaan.
Bos heeft het nu over het zo snel mogelijk verkopen van de banken. Maar misschien zijn de banken wel 'publiek belang'. Misschien is dit een moment om na de denken over het borgen van publieke belangen in banken en verzekeringen."

Rob de Kruif

SP Provinciale Staten: Weet ons te vinden!!

U bent hier