h

Eindhoven en MacQuarie ontbinden leenovereenkomst voor energienetwerken

29 augustus 2008

Eindhoven en MacQuarie ontbinden leenovereenkomst voor energienetwerken

Zojuist is bekend geworden, dat de gemeente Eindhoven en MacQuarie de leenovereenkomst voor de energienetwerken Obragas en Haarlemmermeergas ontbinden. Het persbericht, waar dat in staat, staat verder onderaan.

In gewone mensentaal betekent dat (na enige versimpeling) het volgende.
In juli 2007 hebben de gemeente Eindhoven en Macquarie European Infrastructure Fund (MEIF) samen Obragas en "de Haarlemmermeer" gekocht. Dat gebeurde om een deel van de de opbrengst van de verkoop van de NRE productief te maken. Eindhoven betaalde 51%, MEIF 49%. In ruil voor de deelname mocht MEIF een rendement van 8% uit het bedrijf halen en kreeg MEIF bestuursposities. In die tijd mocht dat. De regio Eindhoven liep voor de muziek uit en dat pakte verkeerd uit, toen naderhand de regels veranderd werden. Toen mocht deze constructie ineens niet meer, althans niet meer op die manier. De netwerken moesten van de 2de kamer volledig in publieke handen blijven.

Alles overwegend hebben de twee partijen besloten om de stekker uit deze samenwerking te trekken. Praktisch gesproken betekent het, dat Eindhoven MEIF voor 60 miljoen uitkoopt. Eindhoven is nu volledig eigenaar van beide bedrijven.

Verantwoordelijk voor de gang van zaken is SP-wethouder Don. Don benadrukt overigens, dat hij goede ervaringen heeft met de contacten met MacQuarie. Hij vindt het een degelijk, professioneel bedrijf, waarmee goed te praten valt.

De SP voegt aan deze uitleg het eigen commentaar toe, dat de zaken ongeveer de kant op gaan die de SP wil. De Eindhovense SP wil een sterk regionaal nutsbedrijf, dat de gas- en electraleidingen beheert, en dat onder publieke controle staat. Hoe zich dat gaat verhouden tot het beheer van de netwerken in de provincie als geheel, valt nu niet te zeggen. Dat hangt mede af van de discussie over de toekomst van Essent. De SP kan zich voorstellen dat het netwerk in de Haarlemmermeer ooit overgaat in handen van in die regio opererende overheidsbedrijven, maar het is eveneens te vroeg om daar wat met zekerheid van te zeggen.

Financiëel kan Eindhoven zich deze operatie veroorloven. De handeling leidt tot financiële plussen en minnen. De precieze konsekwenties voor de gemeentebegroting worden momenteel uitgezocht en ergens in oktober of november bekend gemaakt, zodat ze kunnen worden meegenomen voor de gemeentebegroting van 2009. Men verwacht geen dramatische taferelen.

Het gata hier NIET om de positie van de NRE als zodanig. Daar spelen ook allerlei zaken, maar dat is een grotendeels gescheiden traject. Bij de NRE als zodanig zijn ook een aantal randgemeenten in beeld.

Persbericht van de gemeente Eindhoven

Op 12 juli 2007 heeft Macquarie European Infrastructure Fund (MEIF) een lening verstrekt aan ObN-NetH Participations B.V. in het kader van de verwerving van de netten van het voormalige Obragas en Net Haarlemmermeer. De constructie van deze leenovereenkomst is als gevolg van veranderde politieke omstandigheden niet langer optimaal voor alle betrokken partijen.

De gemeente Eindhoven is al geruime tijd bezig om samen met alle betrokken partijen, ook met de NRE als beoogd fusiepartner van Obragas/Haarlemmermeergas, hiervoor een oplossing te vinden. Het is niet gelukt om een voor alle partijen optimale constructie te vinden. In gezamenlijkheid hebben gemeente Eindhoven en MEIF daarom besloten de leenovereenkomst te ontbinden, binnen de kaders van het contract. MEIF ontvangt hierom het bedrag van de lening (53, 302 miljoen euro) terug alsmede het overeengekomen aandeel in het rendement over de afgelopen 14 maanden (7, 302 miljoen euro).De twee vertegenwoordigers van MEIF in de Raad van Commissarissen van Obragas/NetH en NRE zullen terugtreden.

Wethouder Hans-Martin Don van de gemeente Eindhoven:
“MEIF, NRE, en gemeente Eindhoven hebben samen gezocht naar de beste oplossing gezien de veranderde Nederlandse omstandigheden. Ontbinding van de leenovereenkomst blijkt de beste oplossing voor alle partijen. Ik wil onze waardering uitspreken voor de expertise van MEIF en de effectieve samenwerking van de laatste jaren.”

MEIF betreurt dat de beoogde lange termijn samenwerking met de gemeente Eindhoven voor dit moment beëindigd wordt. “ We hebben veel geïnvesteerd om de samenwerking te laten slagen en de bedrijven te ondersteunen in een onzekere periode voor energiebedrijven. MEIF zal de ontwikkelingen van Obragas/NetH en NRE en van de energiesector in Nederland met interesse blijven volgen”, aldus CEO Martin Stanley van MEIF.

U bent hier