h

Opnieuw SP-vragen over Winkelcentrum Woensel

20 juli 2008

Opnieuw SP-vragen over Winkelcentrum Woensel

SP-raadslid Bernard Gerard heeft opnieuw vragen gesteld over het Winkelcentrum Woensel. Ze gaan over het parkeren door het personeel, over het parkeren in de omringende wijken, en over het matig functioneren van het centrum.

De SP is vóór parkeermeters (“fiscaal parkeren”) bij publieksconcentraties en winkelcentra, als aan voorwaarden voldaan is. De gemeente moet met verstandige maatregelen en met geven en nemen politiek draagvlak creëren voor het beleid. Op dit moment gebeurt dat nauwelijks. Het College mist hier kansen.

Er is onderzoek gedaan naar het parkeergedrag van het personeel. Er werken in het Winkelcentrum Woensel 1469 mensen, waarvan gemiddeld 74% met de auto komt, waarvan 60% in de omringende wijken parkeert. Dat komt onder werktijd neer op 239 vreemd-geparkeerde auto’s. Samen met de vreemdgeparkeerde auto’s van het publiek beginnen die op minstens één plaats al voor onhoudbare overlast te zorgen.
De SP stelt voor om voor 20% van het personeel een parkeerplaats op het WCW te reserveren voor een tarief dat ook aanwonenden nu moeten betalen. 20% is grofweg het percentage voor wie op dit moment het OV en de (brom)fiets geen alternatief is. Verder wil de SP een vervoerplan voor het WCW.

De SP legt nog eens zijn standpunt uit dat in een belanghebbendenparkeerregeling pas de tweede en verdere auto belast moet worden met €100 per jaar. De SP voert als onderbouwing feitelijke gegevens aan van het autobezit en sluit aan bij de nu lopende discussie over de parkeernormen. Vanuit beide invalshoeken is het SP-voorstel logisch te verdedigen, logischer als de huidige beleidslijn die alleen maar tot onvrede en irritatie leidt. Een parkeerverbod met ontheffing (“strafrechterlijk parkeren”) in woonwijken sluit naadloos aan bij de bestaande en toekomstige parkeernormen en kan zichzelf bedruipen.

Gerard vraagt zich verder af hoe het economisch gaat met het WCW. Gemeld wordt dat, ondanks de uitbreiding, de omzet met 30% gedaald is. Dat kan (als het waar is) met van alles te maken hebben. Over die oorzaken bestaat niet altijd evenveel zekerheid. Gerard wil het er een keer in de commissie over hebben. Er is in elk geval in brede kringen irritatie over de te fanatieke handhaving op het WCW en de te slappe handhaving erbuiten, en de inrichting van de openbare ruimte is niet optimaal.

U bent hier