h

Gemeente komt eindelijk uit FuWa – problematiek

2 juni 2008

Gemeente komt eindelijk uit FuWa – problematiek

Een onopvallende raadsinformatiebrief “Betreft nieuw functiehuis”. Daar staat in dat er eindelijk een einde komt aan het gehannes met de FUnctie WAardering van de Eindhovense gemeenteambtenaren. Men is het in goede harmonie eens geworden over een “modern functiehuis”, zoals dat in het jargon heet, van 50 basisprofielen. Dat waren er, let wel, ongeveer 1000, waarvan een aantal onuitlegbaar hoog.

Die duizend waren een onbedoeld, maar wel rechtstreeks gevolg van de reorganisatie (“de Gogo”voor insiders) van het ambtelijk apparaat onder wijlen CDA-wethouder Han Scherf. Het voorgestelde “divisie-model” klonk net echt, net alsof de gemeente een echt bedrijf was. Maar in praktijk werden de diensten eigen koninkrijken, allemaal met een eigen directeur, een eigen personeelschef, een eigen salarisadministatie, een eigen promotiebeleid en eigen arbeids-conflicten. En met weinig samenwerking. Op dit moment probeert het College, in deze onder verantwoordelijkheid van SP-wethouder Hans-Martin Don, het apparaat weer vlot te trekken zodat niet de eigen organisatie maar de burger weer centraal komt te staan. Daarvoor is onder meer een aanpassing van het functiewaarderingssysteem nodig.

In de vorige periode was de poging om tot een werkbaar FuWa – systeem te komen met rellen omgeven. Ex-wethouder Ad Pastoor (Leefbaar Eindhoven) had al ruzie met alles wat ambtenaar was, nog voordat hij een voet in het stadhuis gezet had. Dat had hij te danken aan de kreet van Leefbaar in de verkiezingscampagne dat men probleemloos 10% van de ambtenaren buiten kon zetten. Dat is onzin en daarna kwam het dan ook nooit meer goed.

VVD-er Jan-Carel Schut, die in de nadagen van het vorige College nog even inval - wethouder mocht zijn nadat Leefbaar de door henzelf aangerichte puinhoop ontvlucht was, was zo verstandig voorlopig even een streep door de toenmalige FuWa-ambities te zetten. Daarna kon wethouder Don, die een hele goede verstandhouding met het ambtelijk apparaat heeft, in alle rust het nieuwe systeem uitonderhandelen. Zittende individuele ambtenaren worden niet gedupeerd, maar op termijn worden hun opvolgers volgens de nieuwe, meer realistische, inschaling betaald en dat is gemiddeld goedkoper.

lees hier de raadsinformatiebrief betreft nieuw functiehuis (pdf-file)

U bent hier