h

PvdA-staatssecretaris geeft SP-wethouder Don complimenten

28 mei 2008

PvdA-staatssecretaris geeft SP-wethouder Don complimenten

Hij krijgt van alle kanten pluimen. SP-wethouder Hans-Martin Don is nu twee jaar bestuurder in Eindhoven, met onder meer Financiën en Welzijn in zijn portefeuille. Dus ook de Wet maatschappelijke opvang. Deze wet verlegde de verantwoordelijkheid van diverse vormen van sociaal-maatschappelijke zorg (zoals de huishoudelijke zorg in de thuiszorg) van het Rijk naar de gemeenten. Menig wethouder ligt wakker van de Wmo, maar Don wist de klippen te omzeilen…

ZO – voor een beter Nederland, mei 2008
Tekst Anthonie Vermeer

Hans-Martin Don, je beheert ook financiën… zo kan iedereen wel scoren op de Wmo!

“Dus je denkt dat ik lekker uit de financiële snoeppot kan graaien om mijn eigen terreinen te bekostigen? Zo werkt het niet, hoor.”

Je kunt toch lekker de gemeentebelastingen verhogen?

“Dat zeg je zeker omdat ik links politicus ben? Dat eeuwige fabeltje dat links altijd maar de belasting wil verzwaren klopt niet. Maar goed, Eindhoven is financieel heel gezond. Voor mijn aantreden en zéér tegen de zin van de SP heeft de gemeente het energiebedrijf verkocht. Als wethouder houd ik me nu aan een besluit dat eerder door de gemeenteraad is genomen. Het geld is er en dat moeten we duurzaam en verantwoord gebruiken.”

Aha, tóch de luxe van een zak geld!

“Oké, ’t maakt het wat makkelijker. Maar ik sta erop dat we kritisch naar onze uitgaven kijken. Ik vind dat gemeenschapsgeld effectief besteed moet worden. Daarom leggen we onszelf regelmatig bezuinigingsmaatregelen op om geld vrij te maken voor nieuwe initiatieven. De Wmo geeft kans zoveel mogelijk mensen goede voorzieningen en zorg te bieden en ze betrokken te maken, en dat kan van geld dat we hebben bespaard op bureaucratie en gebrek aan doelmatigheid.”

Dus als financieel wethouder ben je de boeman?

“Nee, zo werk ik niet. Ik zei net wíj. Want het gaat op basis van collegialiteit en consensus. Het hele college staat erachter om zo efficiënt mogelijk te werken en de gemeentelijke uitgaven te beheersen. Een bewuste keuze was om in ons armoedebeleid te investeren: de bedragen van de inkomensondersteunende regelingen zijn hoger geworden en er komen nu meer mensen voor in aanmerking. Terecht dus dat de FNV een paar weken geleden Eindhoven uitriep tot meest sociale stad van Nederland! De ambtenaren bij de “sociale dienst” verdienen hiervoor ook een pluim.”

Nou, kom op met dat succes-geheim van jouw Wmo-beleid.

“Geheim? Dat heb ik niet. En ook geen toverformule. Ik heb vanaf het begin de Wmo a-politiek proberen te organiseren. Met succes. Dat betekent: goed praten met alle betrokken partijen; op de eerste plaats met de mensen die de voorzieningen nodig hebben. En we stelden een Wmo-commissie in met álle raadsfracties. Dan zie je dat iedereen het beste wil voor de mensen over wie de Wmo gaat. Daarin maakt links of rechts niet zoveel uit, zodoende konden we beleid voeren waar iedereen achter staat. Concrete voorbeelden: we investeerden in vrijwilligers, maakten de zorg laagdrempelig en hebben flink met het Rijk onderhandeld. Na een inventarisatie van zorgbehoeften in de gemeente bleek Eindhoven veel te weinig geld te krijgen. Ik heb aan de bel getrokken. Eerst tevergeefs. Maar toen ik de Vereniging van Nederlandse Gemeente opriep om de Wmo maar niet in te voeren, wilde staatssecretaris Bussemaker wél praten. We kregen voor de regio 3 miljoen euro extra voor de huishoudelijke zorg, en voor Eindhoven bijna zes en een halve ton.

We konden met de thuiszorg goede prijsafspraken maken. Zij en wij hebben elkaar nodig, dus hebben we een fatsoenlijke uurprijs afgesproken voor de hulp die ze bieden. Zodat er dus gelukkig geen werkers in de thuiszorg ontslagen hoefden te worden of te worden bezuinigd op hun arbeidsvoorwaarden, zoals elders soms gebeurt. Er is in alle redelijkheid overlegd, waardoor er nu onderling vertrouwen is. Dat is belangrijk voor de toekomst.”

Een breed gedragen beleid heeft vast een laag SP-gehalte.

“Integendeel. We luisteren naar de mensen die zorg behoeven. We betrekken de mensen erbij die de zorg leveren. Zíj moeten het samen doen en zíj weten waarover het gaat. Veel inbreng van de mensen zélf, vind ik juist heel erg des SP’s.”

Klopt het dat staatssecretaris Bussemaker advies aan je vraagt en rondvertelt hoe goed de Wmo in Eindhoven loopt?

“Ja. En dat mag van mij. Laat een PvdA-staatssecretaris maar de loftrompet steken over het werk van iemand van de SP.”

Heeft ze je al gevraagd PvdA’er te worden?

“Nee. Maar mensen zeggen wel eens dat ze me geen SP’er vinden. Vervolgens komen de vooroordelen: ik kan toch niet passen bij die club, want ik ben vrijdenkend, zelfstandig, praktisch, verstandig en nuchter. Dat zijn de meeste SP’ers, zeg ik dan. En ja, ik draag wel eens een pak. Soms zelfs een stropdas.”

www.sp.nl/nieuws/zo/200805/

U bent hier