h

SP stelt vragen over belanghebbendenparkeren na buurtonderzoek in wijken bij Catharinaziekenhuis

23 november 2007

SP stelt vragen over belanghebbendenparkeren na buurtonderzoek in wijken bij Catharinaziekenhuis

De SP heeft grote interesse voor het te ontwikkelen parkeerbeleid in de stad. In het eerste concept, dat onlangs in de commissie kwam, werd gekozen voor een aantal uitgangspunten. Sommige daarvan deelt de SP, andere niet. De SP heeft er geen moeite mee om bij een aantal publieksconcentraties meters neer te zetten, zowel om de gemeentelijke inkomsten te verhogen als om het gebruik van de auto binnen de stad terug te dringen.

Het plaatsen van meters leidt echter wetmatig tot overlast in de aangrenzende wijken. Daar zou een belanghebbendenregeling moeten komen, maar dat gebeurt in praktijk meestal niet omdat die regeling te ongunstig is. Vindt de SP. De SP streeft naar een goedkope regeling voor de eerste auto. Verder wil de SP dat er vaker niet met meters, maar met parkeer-vergunningen gewerkt moet worden. In tegenstelling tot wat het commissiestuk zegt, kan dat best.

Vanuit deze achtergrond heeft de SP buurtonderzoek gedaan bij 65 woningen in de Michelangelolaan en zijstraten daarvan. Dat is de laatste keer dat de gemeente erin geslaagd is overeenstemming te bereiken met bewoners.
Een paar grepen uit de 31 binnengekomen zinvolle reacties:

  • Mensen blijven in de omgeving parkeren als ze de kans krijgen. Betaald parkeren went nooit,
  • De onvrede in de buurt is groot, maar verdeeld tussen rancune en toch de regeling en rancune en geen regeling,
  • Het Catharinaziekenhuis heeft de eerste twee jaar betaald (1998 en 1999),
  • Het belanghebbendenparkeren vindt grotendeels plaats op basis van een vergunningsysteem, maar er staan toch ook een paar meters,
  • Er kwam spontaan veel kritiek naar boven op de organisatie die de controle op het parkeren uitvoert. Ze komen niet vaak genoeg en niet op afroep en koeioneren klagers,
  • De layout van de aansluiting van de inritten van het ziekenhuis op de Michelangelolaan is slecht en leidt tot files en gevaarlijke situaties.

Uit onderzoek in het eigen SP-archief blijkt dat de Raad in die tijd op geen enkele manier op de hoogte gesteld is. Kennis kan men alleen uit de krant halen. Daaruit blijkt oa, dat aan het besluit van het Catharinaziekenhuis slechts financiƫle overwegingen ten grondslag lagen. De vraag of je daarmee de problemen op de stoep van je buren mag schuiven is niet in het openbaar gesteld.

De SP vraagt een reactie van het College en doet een aantal aanbevelingen.

Lees hier de volledige tekst van de vragen.

U bent hier