h

Hoe ik tot een fietsmiddagje kwam

20 oktober 2007

Hoe ik tot een fietsmiddagje kwam

In de raadsvergadering van 19 september diende Bernard Gerard een motie zo dat de bewoners van Winkelcentrum Woensel, Genovevalaan en Fr. Rooseveldlaan de eerste 2 jaar gratis mogen parkeren. Wethouder Erik van Merrienboer (Mobiliteit, Verkeer en Vervoer) had namelijk aan diezelfde bewoners tijdens een bijeenkomst in de Queen Bee beloofd dat hij zich daarvoor zou inzetten. Blijft de vraag wat er door hem aan de bewoners uitgelegd moest gaan worden als de stemming de andere kant was uitgegaan: 18 stemmen tegen en 22 stemmen voor.

Ik sprak de wethouder na de raadsvergadering. Hij vroeg me hoe het nu was op Winkelcentrum Woensel en omgeving. Ik vertelde hem dat het er beroerd aan toe ging en dat hij eigenlijk zélf maar eens moest gaan kijken. En dan het beste zonder auto of met ingeklapte spiegels omdat die het op dit moment niet zouden overleven. Ik vertelde de wethouder dat hij beter kon gaan fietsen. Hij vond dat een goed idee. Of ik een datum kon plannen. De wethouder zou Paul van Loon van de dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (DSOB) vragen om mee te gaan. Diezelfde avond om half twaalf mailde ik de wethouder met de afspraak om op 6 oktober te gaan fietsen. Vertrek bij mij thuis om 14.00 uur. Ik stuurde deze mail natuurlijk ook naar de DSOB, aan de heer van Loon, met het verzoek van de heer Merrienboer. Maarten Houben, raadsvertegenwoordiger voor Woensel-Noord, wilde ook graag mee en hij werd ter plekke uitgenodigd. Van de politie had ik Jos de Visser uitgenodigd. Hij is de wijkcoördinator en wijkagent van Winkelcentrum Woensel en Vlokhoven. Hij is ook diegene die al menigmaal geprobeerd heeft om aan de onveiligheid veranderingen teweeg te brengen, maar er luisterde van uit die hoek niemand. Hij kreeg geen poot aan de grond.

Tineke met de hoofdrolspelers

Zaterdag 6 oktober was het zo ver. Ik had het mooiste weer van de wereld besteld en ook gekregen.
Ik had van SP-ers Willemieke Arts en Theo allerlei adviezen gekregen over de gevaarlijke plekken. Vrijdags ben ik die voor de fietstocht gaan inventariseren samen met Thijs Zondag, voorzitter van buurtvereniging Eiland Jagershoef, en Piet Hovenga, voorzitter van bewonerscommissie Jagershoef.
Snel 's avonds de speerpunten op papier gezet en bij de start aan de betrokkenen uitgedeeld met de mededeling dat ze, als ze wilden, nu ook meteen een papiertje hadden waar ze op- of aanmerkingen konden opschrijven. Natuurlijk kwam de vraag hoe lang de tocht zou gaan duren en mijn antwoord was als we snel fietsen een half uurtje maar uiteindelijk duurde het ruim twee uur. De heer Merrienboer was erg onder de indruk hoe gevaarlijk het parkeerterrein is voor de gebruikers. Het laden en lossen bij de AH en het in- en uitrijden van bewoners van flatgebouw Porthos is moeilijk. De wijk ’t Hool, de winkels aan de achterzijde en Vlokhoven bij het bejaardenhuis, waar erg veel parkeeroverlast is, zullen snel aangepakt gaan worden. Het Winkelcentrum Woensel is voor auto, fietsers en voetgangers en niet te vergeten de invalide rolstoelgebruiker of loopwagentje niet gebruiksvriendelijk. Het is zelfs gevaarlijk om tussen de auto’s door te moeten. Vooral bij de Lidl en de AH is het verschrikkelijk. Daar slepen de mensen met boodschappenkarretjes tussen al die gebruikers van Winkelcentrum Woensel door. Er zijn te weinig fietsenstallingplaatsen. Heel veel mensen zetten hun fiets tegen de winkel aan waar ze moeten zijn.

Terug bij mij thuis met een kopje koffie is er nog gesproken over de gehele situatie en de wethouder verbaasde zich over hoe slecht er was na gedacht over de inrichting van het Winkelcentrum. Er kwam van alles aan bod, bijvoorbeeld de vraag hoe het mogelijk is dat de parkeervakken zo krap gemaakt zijn. Je kan er bijna niet in of uit zonder een andere gebruiker te doen stoppen. Ook werd er gesproken over het fiets- voetpad waar het gevaarlijk is om te lopen en over te steken naar de winkels. De auto rijdt ook over datzelfde pad om op of van het parkeerterrein af te komen. Beide parkeerterreinen zijn gevaarlijk. Wat heel erg is, is dat de mensen van de flats die nu 96 euro betalen om te mogen parkeren, vaak op een ander kant van het parkeerterrein moeten parkeren en ver moeten lopen om thuis te komen. Vooral bij de Aldi hebben die mensen moeite met het vinden van plaats. De wethouder heeft beloofd om op korte termijn maatregelen te nemen.

Maandag 8 oktober kreeg ik van de voorzitter van het Leefbaarheidsteam een schrijven uitgereikt. Het was een memo van Paul van Loon aan de heer Splint betreft op- en aanmerkingen over Winkelcentrum Woensel. Alle punten die op mijn briefjes stonden werden genoemd en er komt een evaluatie van de onveilige verkeerssituaties. Er zal gesproken gaan worden met de wethouder van Merrienboer, wethouder Mary Fiers (Wonen en Ruimte) en de DSOB over de verbeteringen die dringend nodig zijn bij het Winkelcentrum Woensel. 17 oktober is er een nieuw overlegplatform gestart van de gemeente Eindhoven en de DSOB over het Winkelcentrum Woensel. Daar is besloten dat opdracht gegeven wordt om de onveilige situatie van de Luxemburglaan en Geestakker aan te pakken. We willen niet wachten op bewonersoverleg en op advies van wijkagent Jos de Visser omdat er door vele bewoners zelf om gevraagd is. Wel is het zo dat bewoners kunnen reageren op de veranderingen en er is afgesproken dat als blijkt dat er bezwaar gemaakt wordt dit in een later stadium teruggedraaid kan worden. De maatregelen die genomen worden zijn in eerste instantie tijdelijk omdat de onveilige situatie dit nu vraagt. Ook is er gesproken over de grote van de parkeervakken.

Er gaat apart gesproken worden met de winkeliersvereniging en hun voorzitter over de problemen die zij hebben. Ook over het niet hebben van een vergunningsmogelijkheid van het personeel. Ik ben van mening dat als het personeel wel kan parkeren op het Winkelcentrum Woensel er voor ons in de wijken geen problemen meer zijn. Tenminste niet meer dan vroeger. De zaterdagen en koopzondagen waren voor het betaald parkeren ook altijd druk in de omliggende wijken.Van wijkagent Jos de Visser hoorde ik dat hij deze week nog een vergadering heeft met de parkeerdienst van de politie over het parkeren en de veiligheid. Nu luisteren ze dus wel.

Hoe denk ik over dit alles? Ik ben heel blij met Bernard Gerard en Willemieke Arts. Zonder het advies van hun was er nooit zo veel gebeurd en had ik nooit zo veel informatie gehad. Het waren droge stukken om te lezen maar voor mij zeker de moeite waard. De bewoners van de flats hebben dank zij Bernard twee jaar gratis parkeren gekregen. Dat de wethouder zo snel zaken in gang zet, is een fijn gevoel. Voor mij is het nog niet afgelopen. Met wethouder van Merrienboer en Maarten Houben is afgesproken dat ik blijf kijken hoe het gaat. Als er dingen zijn die niet kunnen mag ik ze dat laten weten. En dat zal ik zeker doen maar altijd na overleg met de SP.

Tineke Tilborghs

U bent hier