h

Een nieuw concept voor De Negende

27 augustus 2007

Een nieuw concept voor De Negende

Nadat het originele concept voor De Negende, deze naam staat voor de negende culturele instelling in Eindhoven, geen doorgang meer kon vinden werd besloten een stuurgroep in te stellen. Deze stuurgroep kreeg de opdracht om een proces op gang te zetten waarin een concept voor De Negende wordt uitgewerkt. Het eerste resultaat is in juni voor alle betrokkenen gepresenteerd in de schouwburg. De commissienotitie werd in augustus in de commissie Mittendorf besproken.

Nadat het originele concept voor De Negende, deze naam staat voor de negende culturele instelling in Eindhoven, geen doorgang meer kon vinden: de Krabbedans haakte dit voorjaar af, die wil zich richten op design, werd besloten een stuurgroep in te stellen. Deze stuurgroep kreeg de opdracht om een proces op gang te zetten waarin een concept voor De Negende wordt uitgewerkt. Het eerste resultaat is in juni voor alle betrokkenen gepresenteerd in de schouwburg. De commissienotitie werd in augustus in de commissie Mittendorf besproken.

De stuurgroep heeft, naar de mening van de SP, goed werk verricht, er is een basis gelegd waarop verder kan worden gewerkt en de achterliggende filosofie spreekt ons zeker aan.

We zijn wel erg benieuwd naar concrete voorstellen, die ontbreken vrijwel geheel, enerzijds logisch, gezien de fase waarin de plannen zitten, anderzijds onhandig voor de meningsvorming. Concrete voorstellen zijn het poortgebouw, een soort van eerste informatiepunt, en het stadsmuseum. Maar als museum Kempenland, zoals wordt voorgesteld, de canon voor dat stadsmuseum gaat samenstellen, volgt daaruit dan logischerwijs dat museum Kempenland ophoudt te bestaan?

In het eerdere concept was sprake van een museum voor beeldende kunst en industriële historie, dat vinden wij niet terug in de notitie. De functie van het stadsmuseum is vaag omschreven in het stuk. Als het letterlijk een museum voor de Eindhovense canon wordt, hebben wij onze twijfels bij de haalbaarheid op langere termijn. Het combineren van cultuur- en industriële historie en beeldende kunst, deze laatste pijler is uit beeld geraakt, kan een concept zijn waarbij tentoonstellingen regelmatig wisselen. Dan zullen bezoekers wellicht vaker terugkomen. Want de plannen kunnen nog zo mooi zijn, als de bezoekers na één keer wegblijven, is de basis veel te zwak.

De SP is op sommige punten enthousiast, bij andere punten hebben wij onze vraagtekens. Vooral bij de financiën: voor ons is huisvesting dienstig aan de instelling, niet andersom. De voorstellen voor dure locaties in de binnenstad maken ons voorzichtig en alert. Voorlopig wachten we de volgende rapportage van de stuurgroep af, er is nog niets beslist.

Nieuwsbericht 26 augustus 2006: Cultuur in de Negende?

U bent hier