h

Op bezoek bij de Sierra Leone Movie Makers (SLMM)

5 maart 2016

Op bezoek bij de Sierra Leone Movie Makers (SLMM)

Op veel zaken in het leven kunnen we zelf invloed uitoefenen. Maar er zijn dingen waar een mens niets aan kan doen. Bijvoorbeeld waar en wanneer je geboren wordt. Dat overkomt je en daar moet je het mee doen. Vanmiddag was ik op bezoek bij jonge mensen uit Sierra Leone. Ze hebben een stichting opgericht met de naam Sierra Leone Movie Makers (SLMM). In jongerencentrum Dynamo organiseerden ze een openbare workshop om te laten zien wie ze zijn en wat ze doen.

De Sierra Leone Movie Makers bundelen hun creativiteit en hun krachten en maken samen iets moois. Veel van de leden hebben bepaald geen gemakkelijk leven gehad, maar ze gaan niet bij de pakken neerzitten. Integendeel: ze trekken ook andere mensen over de streep om in actie te komen en zoveel mogelijk uit het leven te halen. Op deze wijze willen ze een positieve bijdrage leveren aan de Eindhovense en Nederlandse samenleving. SLMM wordt ondersteund door het Vredesburo Eindhoven en daar hebben ze veel plezier van.

Het was een mooi en vol programma: de vertoning van een eerder geproduceerde film, een toneelspel door de SLMM acteurs en een rollenspel waarbij het publiek ook meedoet en in de huid kruipt van jongeren uit buitenlandse milieus. Helaas kon ik aan dit laatste zelf niet meer meedoen vanwege andere verplichtingen…

De middag begon met een gebed. Ik vroeg welke religie de leden van SLMM aanhangen. “ChristMus” was het antwoord. Ik zei dat ik daar nog nooit van had gehoord. Ze lachten: “dat is Engels voor Christenen en Moslims”.

Veel Eindhovenaren komen naar Eindhoven toe vanuit een ander deel van Nederland. En maar liefst 20% van onze inwoners is geboren in een ander land ergens op de wereld. Zij kwamen hier naar toe om heel verschillende redenen: studie, werk, de liefde of op de vlucht voor oorlog en gevaar in hun eigen land.

Mijn eigen wieg heeft ook niet in Eindhoven gestaan. Ik werd geboren op een kleine boerderij in Overijssel. In mijn kindertijd kwam ik niet vaak ver van huis. In de zomervakantie gingen we een keer per jaar een dagje uit, naar een hunebed of een grote speeltuin. Ik was bijna 20 toen ik voor het eerst de grens overging voor een reis naar Frankrijk. Ik realiseer me dat deze jongen mensen zoveel meer hebben meegemaakt dan ik toen ik zo oud was. Grote bewondering heb ik voor hun inzet en toewijding om samen iets moois te maken. Ik kan niet wachten tot hun eerste film te zien is in een Eindhovens theater!

Facebook: Sierra Leone Movie Makers
E-mail: slmm.stichting@yahoo.com

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier