h

Toeval?

5 maart 2014

Toeval?

Zo’n drie weken voor de gemeenteraadsverkiezingen staan de media plotseling vol van het goede nieuws dat de Nederlandse economie weer groeit. Reden voor het kabinet om rond te bazuinen dat het regeringsbeleid zijn vruchten begint af te werpen en dat nóg meer bezuinigingen nu niet meer nodig zijn. Dat komt de VVD en de PvdA, zo vlak voor de verkiezingen, natuurlijk niet slecht uit.

Na jaren van kapot bezuinigen met als gevolg duizenden failliete bedrijven, honderdduizenden werkelozen en verhoging van lasten voor de burger en het MKB, zou de economie nu plotseling gaan groeien?! En vergeet niet: veel geplande bezuinigingen moeten nog ingevoerd worden en al eerder is gebleken dat die bezuinigingen soms meer kosten dan ze opleveren of op zijn minst veel minder opleveren dan gepland.

Het goede nieuws wordt gebaseerd op de cijfers van het Centraal Planbureau, dat al eerder te rooskleurige voorspellingen heeft gedaan. Bovendien gaat het om groeicijfers van tienden van procenten. Eén kleine tegenvaller en de economie krimpt in plaats van groeit.

Nu staan de voorspellingen van economen, zeker die van het CBP, sowieso al niet bekend om hun betrouwbaarheid. De economen van de Europese unie beramen bijvoorbeeld een verdere daling van de economie voor Nederland in dit jaar.

Zelfs het Financieel Dagblad heeft zo zijn bedenkingen. Mathijs Bouman vraagt zich in het FD van 5 maart hardop af: ‘Ik hoor graag van economen hoe onze totaal kapot bezuinigde economie dat [de plotselinge groei] voor elkaar heeft gekregen.’

Dat de euforie in de media groot is, is te begrijpen. Wie is er niet blij als er een einde zou komen aan de huidige crisis. Maar, het zou toch een dubbele domper zijn als straks na de verkiezingen blijkt dat het slechts een campagnestunt van de regeringspartijen was.

Mick van Son

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier