h

Polare

29 januari 2014

Polare

Als veellezer en trouwe klant van wat ik nog steeds Van Pierre noem raak ik de belangrijkste boekhandel van Eindhoven kwijt. Dat krijg je als ´managers´ en investeringsbedrijven als ProCures zich met de cultuur in het land gaan bemoeien. Alleen aan het logo en de naam Polare kun je al zien dat het om het snelle geld gaat en niet om al die prachtige boekenwinkels in het land.

Nu heeft Bol.com het voortaan voor het zeggen. Niks meer snuffelen in boeken, maar jezelf door reclames en verplichte pagina´s van een website worstelen. En passant kunnen de AIVD en de NSA ook meteen bekijken welke boeken men zoal leest.

Gaat het nu alleen maar om het grote geld of zit er nog meer achter. Men zou bijna aan een complottheorie gaan denken. Wat voor belang heeft het Centraal Boekenhuis hierbij? Spelen ze onder een hoedje met de online boekenverkopers? Levert dat beide meer winst op? Worden er werkelijk zoveel E-boeken gelezen? En, waarom zijn die E-boeken dan, relatief, zo duur? En zo meer.

Veel vragen, maar intussen ben ik mijn boekhandel kwijt. Dat geldt ook al voor de bibliotheek, die beetje bij beetje uitgekleed wordt.

Daarom stel ik voor dat de bieb, van Piere en de Slegte (en desnoods de TU bibliotheek) samen gaan. Het pand in de Witte Dame is groot genoeg en wordt toch al verplicht door de gemeente betaald. Een stad als Eindhoven, die zich profileert als kennisstad, kan zich toch niet veroorloven een stad zonder boeken te zijn!

Mick van Son

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier