h

Een onmogelijke opgave

22 december 2013

Een onmogelijke opgave

Terwijl de zorgboeren van de zorgverzekeringen de afgelopen weken 58 miljoen euro hebben besteed aan reclame, hebben wij tenminste 58 hoofdpijnpilletjes geslikt bij het vergelijken van zorgverzekeringen. ‘Wij’, zijn een aantal vrienden en kennissen die bepaald geen groentjes zijn op financieel gebied.

Het resultaat mag er dan ook zijn: we weten nu precies evenveel als toen we begonnen, namelijk niets! De conclusie is dan ook dat de aanbiedingen van zorgverzekeringen niet zijn te vergelijken.

De enige manier om de goedkoopste verzekering te vinden is als je precies weet welke zorg je in het komende jaar gaat gebruiken. Wie weet dat nou?

Bij de basisverzekering is het nog enigszins te doen, al moet je ook hier goed oppassen. De prijs kan laag zijn, maar dan schiet het eigen risico met sprongen omhoog. Je kunt ook korting krijgen via de vakbond, een AH-pasje of via Zuidzorg. Dat kunnen zo ook makkelijk doen, want je wordt via de aanvullende verzekering toch weer teruggepakt. Wie via de FNV een verzekering afsluit bij Menzis krijgt een paar euro korting, maar dan kom je er bijvoorbeeld achter dat steunzolen vergoed worden tot een maximum van 150 euro. Wie zich echter zonder korting verzekert krijgt tot een maximum van 200 euro vergoed. Verlakkerij!

Wie zich bij het VGZ aanvullend verzekert (de duurste optie: VGZ Best) en contactlenzen draagt, krijgt na drie(!!) jaar 150 euro terug. Maar dan mag je niet tussentijds van verzekering veranderen. Bij de op één na duurste verzekering krijg je in drie jaar maar 100 euro terug. De eerste verzekering is 10 euro per maand duurder dan de tweede. Je betaalt dus 36 maal een tientje extra (360 euro) om 50 euro extra terug te krijgen. Stop je iedere maand een tientje in een potje verdien je dus 310 euro.

Zo zijn er plenty van zulk soort trucjes te vinden. Maar dan moet je wel goed zoeken, want de vergoedingen per medische behandeling zijn niet zomaar te vinden. Of je moet er voor gaan bellen (niet je eigen naam noemen als je dat doet, want dan noteren ze je ziekte) of het zit verstopt ergens achter een onlogische knop of zelfs op een heel ander website. Als je pech hebt is jouw behandeling alleen maar te vinden als je de artsencodes kent.

En dan zijn er nog van die polissen waar je voor het verwijderen van een wrat naar een ziekenhuis in Lutjebroek moet, terwijl je in Eindhoven woont.

Laten we er maar over ophouden! Je wordt door de hond of door de kat gebeten en als de pech hebt wat kwalen te hebben, hang je er toch voor het maximum in.

Dit is wat VVD en PvdA bedoelen met een participatiemaatschappij. Zorgverzekeringen horen niet geprivatiseerd te zijn; zeker niet wanneer zo’n verzekering verplicht is. Toen we de ZFW nog hadden betaalde iedereen hetzelfde (naar draagkracht), de staat hoefde geen miljarden aan reserves op te bouwen, ze hoefde ook geen miljoenen kostende reclamecampagnes te voeren en we hoefden niet te betalen voor marmeren kantoorpanden en onbesnutte salarissen.

Meteen terugdraaien die handel zou ik zeggen. Dan wordt de zorg weer betaalbaar. Alleen daarom al is de SP een sociaal alternatief!

SP: kijk niet op vergelijkingssites, want dan hang je er sowieso in!

Mick van Son

U bent hier