h

Wat is verzekeren?

13 november 2013

Wat is verzekeren?

Om de kosten in de zorg betaalbaar te houden heeft onze regering in het verleden besloten het Ziekenfonds te privatiseren. Zoals we inmiddels weten zijn we een aantal ziektekostenverzekeraars rijker geworden. Je kunt ook stellen dat er een aantal verzekeraars rijker geworden zijn. Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt.

Feit is dat de kosten nog steeds oplopen. Dat ligt volgens de regering aan mensen die te ruim gebruik maken van de zorg, aan de vergrijzing en dure nieuwe geneesmethoden en geneesmiddelen.

De vraag is of dit klopt. Waar men het in ieder geval niet over heeft zijn de winsten die door verzekeraars gemaakt worden en de reserves (ca. 12 miljard) die zij opgebouwd hebben. Ook hebben zij het niet over de
declaratiesystemen die door zorgverstrekkers gebruikt worden. Het is inmiddels wel duidelijk dat die “vergissingen” en fraude in de hand werken.

Dan hebben we nog de belachelijke salarissen van sommige specialisten en managers in de zorg, de veel te hoge prijzen van geneesmiddelen en andere materialen die in de zorg gebruikt worden en de megalomane
prestigeprojecten van ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Iedereen moet tenslotte de grootste, mooiste en de beste zijn. Zo werkt het toch in de markt?

Het volgende fiasco staat al weer op stapel, omdat Rutte het principe van verzekeren niet begrijpt. Iedere verzekerde betaalt een premie. Dat is een solidariteitsbijdrage (vies woord voor neo-liberalen). Als er iets ergs gebeurt betaalt de verzekering de pechvogel en dat kunnen we allemaal wel eens zijn. Denk bijvoorbeeld aan een brandverzekering.

Nee, Rutte weet het beter. Hij kleedt de basisverzekering uit, zodat meer mensen een dure aanvullende verzekering moeten afsluiten. Omdat mensen die aanvullende verzekering (te) duur vinden of nog zo jong en gezond zijn dat ze er op gokken voorlopig geen pechvogel te worden besluiten zij die verzekering niet af te sluiten.

De verzekeraars reageren daarop door de premies te gaan differentiëren, ofwel mensen met een laag risico een goedkopere premie aan te bieden dan mensen met een hoger risico. Tel daarbij op dat er ieder jaar een hoger eigen risico berekend wordt (2014: 360,= euro) en dat voor steeds meer zorg een eigen bijdrage gevraagd wordt of helemaal geen vergoeding meer
wordt betaald.

Zo is er steeds minder sprake van een verzekering en stevenen we af op het Amerikaanse systeem: De pechvogel betaalt de zorg uit eigen zak en heb je daar het geld niet voor hebt ben je gewoon een dubbele pechvogel. Zo was het in de middeleeuwen ook!

Dat is de neoliberale “participatiemaatschappij”!

Lichtpuntje: De Volkskrant laat weten dat “PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman afstand neemt van de 'onzinnige' invulling die premier Rutte er tot nu toe aan [de participatiemaatschappij] heeft gegeven. Oud-partijleider Wouter Bos en senaatsfractievoorzitter Marleen Barth gingen hem in die kritiek al voor”.

Zouden er dan toch socialisten in die partij zitten? En, zo ja, hebben die dan ballen? En, zo niet, hebben die straks nog zetels?

Mick van Son

U bent hier