h

Zalm en ABN-AMRO

14 september 2013

Zalm en ABN-AMRO

Pas het boek ‘De Romantische Boekhouder’, de autobiografie van Gerrit Zalm, gelezen. Op dit moment ben ik bijna klaar met ‘De Prooi’ van Jeroen Smit.

In het eerste boek wordt Gerrit Zalm bejubeld door … juist ja, Gerrit Zalm. Deze oud PvdA’er, die zich al snel tot het neoliberalisme – de VVD- bekeerde (in dit opzicht was hij zijn tijd ver vooruit) legt in het boek uit hoe je altijd goede beslissingen kunt nemen. Het tweede boek
gaat over de teloorgang van de ABN-AMRO door mismanagement, arrogantie en egotripperij. Oh, ja, laten we vooral de zakkenvullerij van de top niet vergeten.

Wat het ene boek met het andere boek verbindt is dat de failliete ABN-AMRO gered moest worden door de Nederlandse bevolking voor het bedrag van 30 miljard euro en dat deze bank, als staatsbank, nu geleid wordt door Gerrit Zalm.

Wie ‘De Prooi’ leest wordt onpasselijk van het gegraai van de top 200 van die bank. Niet raar dat de huidige crisis begon door het onverantwoorde gedrag van de banken. Ook niet raar dat er steeds meer mensen het gegraai zat zijn en dat ook luidkeels laten horen.

Ook Gerrit Zalm heeft die stemmen gehoord. Om aan de geluiden uit de maatschappij tegemoet te komen en om zijn verantwoordelijk te nemen het gegraai te stoppen, heeft deze bankier besloten de 23.000 medewerkers van de bank op de nullijn te plaatsen. De top 200 van het bedrijf blijven gewoon hun zakken vullen natuurlijk.

In Zalm’s boek schrijft hij dat hij blijkbaar een aparte humor heeft, die niet altijd begrepen wordt. Het besluit om het personeel op de nullijn te plaatsen is zo’n practical joke.

Als rechtgeaarde neoliberaal weet hij zo de lachers van rechts Nederland op zijn hand te krijgen, terwijl hij naar de bevolking de vermoorde onschuld speelt. Ik moest toch het gegraai van de medewerkers tegengaan, of niet dan?

Wat hier achter zit is een grote graai uit de kas van de bank door het management. De ABN-AMRO gaat immers naar de beurs en door deze actie (lees bezuiniging) wordt de beurswaarde van de Bank verhoogd. Hoe hoger de waarde van de bank straks hoe hoger de bonussen voor het management!

Mick van Son

U bent hier