h

Culcity

9 september 2013

Culcity

Meer dan 3000 dolenthousiaste Friezen stonden op een plein in Leeuwarden uit hun dak te gaan, omdat ze de Cultuurhoofdstad 2018 hadden binnengehaald.

Op hetzelfde moment stonden op Strijp S (waar anders) een stelletje directeuren, wethouders en andere bobo’s, met een goede glas en een lekkere hap, klaar om de eerste prijs in ontvangst te nemen. Die kon hen immers niet ontgaan. In de hele stad stonden de podia al klaar om het volk ook mee te laten genieten van de onfeilbare inspanningen van Eindhoven de Slimste(n).

Zoek de verschillen! In Leeuwarden was het het volk dat zo graag de erkenning van de jury wenste; in Eindhoven was het de elite. Dat zal de jury vast niet zijn ontgaan.

Tien miljoen euro en een illusie armer zullen veel Eindhovenaren/Brabanders hebben verzucht:” gelukkig, dat scheelt ons 80.000.000,= euro.” En: “dat krijg je als over de hoofden van de bevolking iets door wil drukken wat de meesten niet willen.”

Hoog van de toren blazen past ons niet zo goed. Dat in tegenstelling tot onze burgemeester en wethouders die maar geen genoeg krijgen van city branding.

Als een mislukte kandidaat cultuurhoofdstad (waar de helft van de cultuur is wegbezuinigd) met een mislukt nieuw stadslogo, staan we te popelen om een nog groter vliegveld, een ruit om Eindhoven, een station voor de HSL en spoorverbinding naar België, design en innovatie etc.

Beter zou zijn de burgers van onze stad meer bij de plannen te betrekken, meer te presteren en wat minder te poetsen aan blazoenen en ego’s.

Om te beginnen zouden we een gedeelte van het geld dat we nu niet uit hoeven te geven te besteden aan de bibliotheek. En noodlijdende culturele instellingen. Buurthuizen. En zo zijn er nog wel een paar hangijzers.

Wij willen een stad waar het goed wonen is; niet een stad die staat te blinken als een kerstbal op het wereldtoneel. Daor kunde nie van ete, pleegt men hier te zeggen!

Mick van Son

U bent hier