h

Rechtsbijstand

29 juli 2013

Rechtsbijstand

In de carrousel van ongenuanceerde bezuinigingen heeft het eveneens niet al te genuanceerde duo Opstelten/Teeven de kaasschaaf gehaald over kosten van het procederen. Wie onheus behandeld wordt of ronduit beduveld moet een dikke portemonnee meebrengen.

Hier blijft het niet bij. Volgens D66-Kamerleden Magda Berndsen en Gerard Schouw in de Volkskrant betitelt de VVD rechters als 'politici in toga' en wil de VVD 'de Grondwet wijzigen om de invloed van mensenrechtenverdragen tegen te gaan'. Zij gaan verder met de opsomming: “De gedachte om criminaliteit te voorkomen en herhaling tegen te gaan, komt nauwelijks meer bij het kabinet op. 'We gaan het gewoon doen', luidt het credo.

Minimumstraffen, strafbaarstelling van illegaal verblijf, de peespas voor prostitutiebezoek, de wietpas, een verbod op een dubbel paspoort en op boerka's, en een staatssecretaris die eigenrichting bij inbraak bepleitte”. En: “het voorstel dat verdachten vaker en gemakkelijker in voorlopige hechtenis worden gehouden, waarmee alvast vooruitgelopen wordt op de uitspraak van de rechter. Of het plan straffen alvast uit te voeren terwijl de rechter in hoger beroep nog naar de zaak kijkt”. De kwalificatie ‘ongenuanceerd’ is hiermee duidelijk aangetoond.

Terug naar de verhoging van de kosten voor rechtsbijstand. Sommige ondernemingen nemen het niet zo nauw met hun zogenaamde verdienmodel. Ze sturen rekeningen die niet kloppen of brengen zaken in rekening die zij niet mogen opvoeren. Ook de (semi)overheid laat nogal wat steken vallen, zoals onterechte bekeuringen, zware boetes op het niet op tijd voldoen van rekeningen en bijvoorbeeld het CAK dat rekeningen verstuurt waar zelfs een accountant geen chocolade van kan maken.

Wie bezwaar indient wordt van het kastje naar de muur gestuurd en rest uiteindelijk geen andere mogelijkheid dan er een jurist bij te halen. Gaat het over tienduizenden euro’s dan wegen de advocaatkosten nog wel op tegen de opbrengsten. Gaat het over honderden euro’s dan worden de kosten hoger dan wat het oplevert. Voor veel mensen die het van een minimum moeten doen is procederen dan geen optie meer.

Behalve dat dit ethisch-juridisch niet kan in een rechtsstaat betekent het ook dat wie makkelijk geld wil verdienen of slordig met zijn administratie omgaat er nu nog makkelijker mee weg komt dan voorheen. Alweer een neoliberale opsteker voor wie vindt dat de rijken rijker moeten worden en de armen armer.

Het kabinet Rutte1 ging voor het motto: “rechts Nederland kan bij dit kabinet de vingers erbij aflikken”. Rutte2 ging voor “dit is misschien wel het beste kabinet na de Tweede Wereldoorlog”.

We weten nu wat ze daar mee bedoelen!

Mick van Son

U bent hier