h

Marktwerking en privatisering verpesten Nederland

28 juli 2013

Marktwerking en privatisering verpesten Nederland

Eneco topman wil weer bemoeienis van de overheid, Marktwerking in gezondheidszorg is een drama, Splitsing NS Reizigers en Pro Rail schiet doel voorbij, KPN verliest 50% van een miljardeninvestering in een Duits telefoonbedrijf. En zo kunnen we nog wel even doorgaan! Dit land gaat langzamerhand kapot aan wat de ‘graaiers’ een groter aantal jaren geleden toejuichten. Privatisering van nuts- en andere voorzieningen. Die voor alle burgers van belang zijn als we het hebben over zogenaamde ‘primaire behoeften’.

Marktwerking werd in het verleden vooral gepropageerd door de VVD. Want er kon gewoon flink geld aan worden verdiend. In de gezondheidszorg zijn de kosten sindsdien alleen maar gestegen. Verzekeraars en ziekenhuizen maken samen afspraken over aantal en kosten van behandelingen. ‘Jammer als u in november een blinde darm ontsteking, of erger een hartinfarct hebt, maar helaas is het beschikbare budget op’. Zo erg is het gelukkig nog niet, maar dat ziekenhuizen gewoon failliet kunnen gaan (Ruwaard van Putten en het Slotervaart ziekenhuis) was enkele jaren geleden volstrekt ondenkbaar. En dan de gewone fraude in de gezondheidszorg. Het loopt de spuigaten uit. Verzekeraars kunnen zo een paar honderd miljoen terughalen. En het ergste is nog, iedereen doet mee!

NUON gaat in de etalage. Miljarden verlies in enkele jaren leed Vattenfall uit Zweden bij deze aankoop. Omdat men de milieuvoordelen die door technologie snel beschikbaar waren niet afdoende kon compenseren. Men maakte liever energie via oude kolengestookte centrales!

Hetzelfde geldt voor ESSENT. Voor veel geld verkocht aan de moloch RWE uit Duitsland. Een minder milieu vriendelijke energieleverancier (veel steen- en bruinkool als basis), waartegen de SP al in 1999 in de Tweede Kamer grote bezwaren had. Zowel Nuon als Essent moeten in Nederland arbeidsplaatsen (gaan) schrappen, naar verwachting meer dan 1000. De beide voorzitters van de energiereuzen uit Zweden en Duitsland gaan vrijuit. Zij hebben miljarden verkwanseld, werknemers verliezen hun baan en deze bestuurders ontvangen straks weer een bonus, ‘omdat zij de kosten zo goed in de hand hebben gehouden’.

Het is bijna verbijsterend om te zien hoe ook ministers geloven in marktwerking. Asscher van de PvdA, ooit een bekwaam wethouder in de hoofdstad, denkt ook dat marktwerking de werkeloosheid die inmiddels torenhoog is geworden, ‘wel oplost’. Hij is helemaal verbaasd als hem wordt gevraagd of de overheid wellicht de economie moet stimuleren om het enorme banenverlies (bijna 200.000 het afgelopen jaar), een halt toe te roepen en om te buigen in nieuwe mogelijkheden en uitdagingen voor vooral jongeren. Er lijkt een nieuwe ‘verloren’ generatie op te groeien! En ouderen boven 50 jaar worden gewetenloos in de steek gelaten. Zij hebben vooral ‘pech gehad’.

KPN had ongeveer tien jaar geleden nog een beurswaarde van 70 euro per aandeel. Nu is dat gereduceerd tot minder dan 2 euro. Maar de vroegere bazen Wim Dik en Ad Scheepbouwer hebben miljoenen aan bonussen ontvangen voor hun in het verleden verrichtte inspanningen om van het bedrijf een Europese speler te maken. KPN is nu weer terug bij af. En heeft E-plus verkocht aan het Spaanse Telefonica voor de helft van de prijs die men er jaren geleden voor betaalde. En de huidige topman Eelco Blok vindt dat hij dat uitstekend gedaan heeft. Verliespost: ongeveer 8 miljard euro.

Het is bijna verbijsterend dat we dat ons in ons land allemaal moeten laten welgevallen, los van de enorme fraudes aan belastingontduiking en belastingontwijking. Het volledige bezuinigingsbedrag van de beide kabinetten Rutte kan volledig wegvallen als we de fraudes in Nederland een halt toeroepen.

Wordt daarop nu gestuurd door het kabinet? Nee, het kabinet stuurt nergens op. Het is inmiddels in ruim een jaar tijd volledig stuurloos geworden. Europese partners kijken met verbazing naar Nederland! Een rijk land wordt nog wel eens gezegd. Een arm land stel ik, als je kijkt naar de daadkracht van een kabinet dat om de haverklap roept dat we op deze manier ‘Sterker en Socialer’ uit de crisis komen. Met nog 39 zetels qua vertrouwen in de peilingen. Nog minder dan de VVD op 12 september 2012 in z’n eentje scoorde!

Vic Kerkhoff, SP lid te Best en
Voorzitter regionaal overlegplatform FNV Bondgenoten

U bent hier