h

Gerommel in de marge

31 juli 2013

Gerommel in de marge

In gemeentes als Cuijck en Grave, loert de Sociale Dienst hitzig naar de stand van de watermeters van bijstandgerechtigden. Controleert men of die mensen elke dag onder de douche staan? Nee, men wil weten of de betrokkene niet samenwoont of elders verblijft. Uitkeringsfraude onderzoeken noemt men dat.

De Belastingdienst wil parkeerkaartjes op kenteken allemaal bekijken. Dat gebeurt om te bezien of leaserijders frauderen met hun bijtelling. Gerommel in de marge. Wat haal je daarmee nu eigenlijk aan middelen terug en wat kost die inzet? Los van de aantasting van de persoonlijke integriteit van betrokkenen zoals mensen die al jaren op een bijstandsuitkering zijn aangewezen.

De echte fraude, waarvan je elke dag wel stuitende voorbeelden ziet of hoort, wordt niet of nauwelijks aangepakt. Waar miljoenen worden verdiend via zwart werk of het op grote schaal overtreden van de normale spelregels. Waar belasting op grote schaal wordt ontweken of ontdoken. Door brievenbusfirma’s bijvoorbeeld die volgens Rutte zo nuttig voor Nederland zijn.

Waarom gaan Opstelten en zijn secondant Weekers niet over tot het grootschalig inzetten van hun rechercheurs naar de grote fraudeurs, de louche lieden die zichzelf bevoordelen . Waarom moet een bijstandgerechtigde die dagelijks een vrijwel uitzichtloos perspectief ervaart, zich melden bij het gemeentehuis van zijn woonplaats als hij of zij er een paar dagen met een geleend tentje van de buren en gesponsord door goede vrienden tussenuit gaat om in een andere omgeving wat te ontspannen en zo mogelijk recreëren? Wat is dat voor onzin om te willen weten waar mensen verblijven als men het al onnoemelijk zwaar heeft? Elke dag opnieuw.

Nee, dit land, gezegend met dit kabinet en deze bewindslieden weten niet wat echte armoede is en wat dat dagelijks voor mensen betekent. Ze worden als duvelstoejagers beschouwd die we graag hinderlijk volgen als ze even buiten de normale kaders treden en ontspannen.

Gerommel in de marge dus.

Van echt fraudebeleid is nog steeds geen sprake. Ja toch, laatst hoorde ik dat schoonmaakbedrijven die ernstig frauderen zijn aangeslagen voor ruim 30 miljoen euro. Nu nog zien dat de terugbetaling van dat grote bedrag ook werkelijk slaagt!

Vic Kerkhoff, SP lid te Best en
Voorzitter regionaal overlegplatform FNV Bondgenoten

U bent hier